måndag 30 juli 2012

Sånt som är


Den norske bílderbokskonstnären Svein Nyhus har skrivit en fantastisk, drömsk, existensiell bilderbok där Eli fyller sin tomma resväska med allt som man överhuvudtaget kan tänka ut. Och allt ryms!  För. Allt får plats i väskan. Så är det bara! En fin förusättning för samlande!
Först samlar Eli på sånt som lyser, sånt som någon kastar, sånt som är vått, sånt som är stort och tungt och hårt och gammalt, sånt som växer, sånt som är hemligt. Sen sånt som hjälper till, sånt som nästan inte finns, sånt som kan bli farligt, sånt som går över och är borta, sånt som gör ljud.
Och ljuden är nu också inne i väskan. Så är det bara.
Sen öppnar Eli och skapar saker ur den underbara väskan; av bitar och vågor, stort och smått, rakt och böjt, gammalt och nytt...
Vad blir det då?
Jo...en till Eli. Ett till jag , en till mig själv.
Och i morgon ska Eli göra en hel värld. Sä är det bara.
Tänk så mycket man kan göra tillsammans! I morgon!

Sånt som är är en en bok som vill mer. Som ger läsaren tankar, funderingar och som skapar samtal. Bilderboken som konst när den är som bäst där världsbilden och jagbilden kan diskuteras och bli lite mer. Lite större.
Bilderna är naivistiska, myllrande, tusch och akvarell i en blåtonad pastellig färgskala. Boken är utgiven på Daidalos förlag och Nils Sjödén har översatt.

söndag 29 juli 2012

Du kanske inte vet det, ..men Döden spelar faktiskt inte handboll

Du kanske inte vet det, ..men döden spelar faktiskt inte handboll är den coola titeln på en ny ungdomsbok av författardebutanterna Linda Belanner och Fredrik Persson.
Mattias är en fjortonårig mjukiskille som bor med sin vita mus under trappen i en källare i ett hyreshus. Vad ingen vet är att han är Liemannens medhjälpare och lärling. Han anmälde sig frivilligt, ovetande om sitt nya uppdrag, strax innan olyckan som var orsaken till att alla andra i klassen omkom i en gasolycka.
Liemannen heter Göran och är en slemmig typ i sammetskavaj, backslick, röker järnet och kör värsta SUVen. Göran är lite trött nu och vill ha avlösning, lite semester.
Mattias första uppdrag går åt pipsvängen när fina Zarah från Teheran ska bli hans offer. Mattias alldeles för blödig. Han lackar ur. Zarah är ju värsta finaste, mest levande människan.
Okej det är ändå första uppdraget och Göran går med på att ge Zarah ett senare nummer i turordningen.
Aina på ålderdomshemmet blir en lätt match tror Göran. Men ...Äsch! Mattias lackar ur. Igen.
Hur ska han komma ifrån detta obehagliga uppdraget. "Ibland måste man ta dem som gör ont", säger Göran. Han är mäkta irriterad och sjukt sur.
Men att Mattias ska ta Zahra? Aldrig!
Så blir Zahra sjuk. Allvarligt sjuk.

Boken är lättläst, spännande och smårolig. Dock är hela historien kanske lite för mycket, lite för mycket schablon och lite för mycket otippade sammanträffanden.
Läsvärd ändå. Absolut!

onsdag 25 juli 2012

Sjutton år och skitsnygg

Felix är coolaste killen i stan. Sjutton år och skitsnygg. Tycker han själv och många av brudarna, särskilt Alexa, hans tjej. Efter två veckors "tvångssemester" med föräldarna på Kreta, kommer Felix hem igen. Som han har längtat. Längtat allra mest efter Alexa. Men när de träffas är det något som känns fel. Han vet bara inte vad. Tills den nya killen, Zäta, dyker upp. Sjutton år och skitsnygg gäller inte längre. Det bleknar om det kommer in en annan i bilden som är mer än skitsnygg. Zäta.
Zäta är grabben som vill utmnana, som vill testa som vill dra allt till sin spets. Felix känner sin position rubbas. Han är inte längre den coolaste killen. Han är inte längre  i centrum av gänget. Allting börjar glida honom ur händerna.  Alexa är flirtig när Zäta är med och det kan Felix inte tåla. Att han är sotis är bara förnamnet.
Felix blir lite desperat och göra några knäppa grejer. Alexa gör också det.
För att inte tala om vad Zäta gör. Han utmanar Felix på kappsim, på balansgång och på kyssar.

Emma Granholm är en begåvad berättar som skrivit tre ungdomsromaner tidigare som är riktigt, riktigt bra. Simon & Sophie, Liv & Lovisa och Ett nytt liv på köpet.  Dialog och relationer är på kornet och berättelsen en känslorysare som heter duga.
Hoppas att lika många killar som tjejer läser den här boken!

tisdag 24 juli 2012

Flyga högt

Tredje dagen i nionde året dyker Silja upp i Vendelas klass. Hon struntar i rangordning eller status. Hon bara kliver rakt in och rör om. Alla i klassen får syn på de osynliga gränser som finns. Eller fanns. Innan Silja kom.
Vendela är bästis med Tove och när hon blir ihop med Loke så verkar det praktiskt och kul om Vendela och Lokes kompis, Nils, också skulle bli ett par. Eller?
Det är det där med Silja då och den spricka i möjligheternas yttre gräns som uppstår i närheten av henne. Ingenting är sig likt efter hennes entré.
Till och med snyggingen Sven blir berörd och när Silja bjuder med Vendela på party hos Svens kusin så kan hon inte motstå. Hon vill. Och Tove ska ju ändå vara ihop med Loke. Så varför inte.
Emelies plats på klassens tron är inte heller lika tvärsäker som tidigare. Silja utmanar, kallar henne för Drottningen av Saba. Fnyser åt hennes maktustpel. Det skulle hon inte ha gjort! Stöld, ljug och anklagelser drabbar Silja. Vendela vet att det är fel. Men vem vågar säga ifrån?  

Flyga högt av Katarina von Bredow är en ungdomsbok om vänskap och kärlek och det svåra att kunna välja det rätta. En bok om det kaotiska att vara femton år och  vara osäker på sig själv, på sina känslor och på sina vänner. Hur vet man när man väljer rätt? Hur ska det kännas då? Katarina von Bredow ställer frågorna och vi får själva tänka ut svaren. Tonårstiden görs transparent och samtidigt väldigt tydlig. Att lära känna sig själv tar lång tid.
Flyga högt  vann Sverigens Radios tävling om Barnens romanpris 2012. Priset är  30 000 kr men också en mycket intresserad och debattsugen barnjurys bästa val.  Katarina von Bredow måste vara lycklig!

fredag 13 juli 2012

En hund och hans pojke

Harry har allt man överhuvudtaget kan tänka sig. Han får det han pekar på utom det han allra mest önskar sig. En hund!
Hans hårt arbetande, kontrollerande och pedantiska föräldrar kan aldrig i livet tänka sig något djur över huvud taget. Ett djur skulle vara till besvär, skulle håra ner, skulle rubba cirklarna.
När pappan kommer hem mycket sent på Harrys födelsedag och inte har med sig någon present så lovar han i det svagaste ögonblicket att Harry ska få en hund. Mamman blir vansinnig men det visar sig att pappan har en plan. Han har bara tänkt låna hunden ett par dagar från Hundoteket (vilket Harry inte har den blekaste aning om) När Harry får träffa Pricken, en äkta blandrashund, så blir det STOR kärlek från båda håll. All over the place... Både Harry och Pricken är överlyckliga.
Så kommer katstrofen. En dag är Pricken borta. Mamma har lämnat tillbaka honom till Hundoteket och sveket är totalt.
Att en pojke kan bli så sorgsen. Att en hund kan bli så ledsen. Mamma försöker muntra upp. Talar om internatskola, om nya kläder, om nya kamrater. Under en inköpsrunda med efterföljande lunch på stadens finaste varuhusrestaurang så möts Pricken och Harry igen. Ett översvallande möte som får konsekvenser.
Hundoteket tappar en viktig kund. Harrys mamma blir förtvivlad. Harry får en plan.
Han ska INTE till någon internatskola. Han ska rymma. Med sin älskade hund som han tänker hundnappa.
Det går inte riktigt som Harry hade tänkt sig. Han får inte bara Pricken med sig på sitt äventyr utan fyra hundar till och en mycket påhittig Philippa. Och det var verkligen tur.  För Harry är efterlyst och det utlovas en stor belöningssumma till den som kan hitta honom. Det finns inte bara goda människor i denna världen, särskilt när det handlar om pengar.

En hund och hans pojke blev Eva Ibbotsons sista bok. En härlig, spännande, lite gammeldags och romantisk äventyrsberättelse om hundar och om människor. En feel-good-bok för hund-och människoälskare. En bok i samma stil som hennes tidigare Kazans stjärna och Resan till River Sea.

onsdag 11 juli 2012

Bockarna Bruse på Badhuset


Vem är det som trippar på min bro? Varenda unge känner till replikerna i den gamla folksagan. En klassiker som fungerar att läsa, sjunga, berätta och leka. Nu har vi fått en badhusvariant av den välkända sagan av Bockarna Bruse. Den är lite crazy, lite knäpp .... men helt superduper. Jag gillar den! Verkligen!


Bockarna ska som vanligt gå upp till vallen för att äta sig feta men så har det kommit upp en ny skylt med BADHUS strax innan bron.
"-Kan vi inte sticka dit i år? frågar mellanbocken. Det är så tråkigt där uppe på vallen. Bara gå där och brä-ä-ä-ka hela sommaren.
-Please? sa den minsta. Då slipper vi går över bron också. Det är så läskigt med trollet."
Så blir det alltså badhuset istället för vallen. Men det är dyyra biljetter och dom måste både duscha och låna badkläder för att få lov att bada och åka i den superhäftiga rutschkanan. Men till slut så ...är dom klara.
Då hörs plötsligt ett förfärligt oväsen i badhuset och Haren, som är badvakt springer ut och skriker och gormar. Dörren till simhallen far upp! ...och DÄR står TROLLET!
Och vilket troll sedan! Han skriker: Ur vägen! HÄR KOMMER BOMBEN!
Dom tre Bockarna Bruse känner igen honom, det är dummingen som bor under bron.
Och nu vill troller åka rutschkana också, han knuffar sig fram i kön. Den lilla badvaktsharen stoppar honom. Säger att det är förbjudet att vara dum här. Trollet surar och sätter sig under trappan.
Så spelas det välkända broscenariot upp igen med ett fasligt slut och trollet försvinner ut genom fönstret som en raket tack vare en fiffig manöver av bockarna.
Hasta la vista, baby!
Det blir jubel, dans, sång och gratis mat och dricka på badhuset, bockarna firas som hjältar och får bada gratis resten av året.
Slutet gott, allting gott!


Författaren till Bockarna Bruse på Badhuset är Bjørn F Rørvik  och illustratör Gry Moursund.
Texten flyter fint och är klockren. Pija Lindenbaum har översatt från norskan med sin välkända tonsäkerheten. Hon har absolut gehör!
Bilderna är ritade i tusch och färgpenna i en naivistisk stil. Uppslagen är myllrande och helt bedårande.
Den här boken håller för många genomläsningar. Den är rolig, lagom läskig och riktigt läcker. En blivande favvobok!

lördag 7 juli 2012

Spöken och spioner

Med en liten blinkning till Enid Blyton har Katarina Mazetti skrivit barndeckare med ett persongalleri som påminner om Fem-böckernas. Här finns en kusin George,  i detta fall en kille med långt hår i hästsvans, här finns syskonen Julia och Humlan och franske kusinen Alex som är en fena på matlagning. Den femte i gänget är Kattrackan som spelar en viktig roll i mysterielösandet. Alltså, fyra barn (syskon och kusiner) och ett husdjur (Kattrackan istället för hunden Tim) precis som i Fem-böckerna. Dessutom ganska mycket mat. Precis som i Fem-böckerna. Kul idé!

Humlan och Julias föräldrar ska åka till Indien på jobb i ett par månader och barnen ska bo hos moster Frida på en skärgårdsö där det varken finns rinnande vatten, dator, internet eller tv. Gissa om de tycker det ska bli kul? Not.
Till ön kommer tackolov också kusinerna George och Alex.

Ganska snart börjar det hända mystiska saker i mosters hus. Saker försvinner, rök syns från skogen och underliga ljud hörs i natten. Dessutom har moster Fridas konst förfalskats och säljs  nu mycket billigare än hon själv har tänkt.
Moster Frida måste ge sig av in till stan och barnen lämnas ensamma på ön. Ensamma med någon eller några som stjäl mat och som smyger omkring i natten. 
Det blir lagom läskigt och riktigt roligt.
Katarina Mazetti har ett rappt och härligt språk.  Här finns många dråpliga situationer som lockar till skratt och mycket god mat som gör dig hungrig.

En spännande  bok att sätta i händerna på alla Lasse-Maja-slukare som kommit lite längre i läskonsten.
Spöken och spioner är den första boken i serien "Kusinerna Karlsson". Nästa bok i serien har redan kommit ut och heter Vildingar och Vombater.





fredag 6 juli 2012

Kaninhjärta

Mary och Anne är tvillingar, lika utanpå men helt olika innuti. Anne är den lugna omtänksamma och försiktiga. Mary är en orolig själ och ibland helt oberäknelig. De är lika, sammanvävda och mycket annorlunda. Redan när de vara små har de kunnat se övernaturliga väsen och höra deras röster. Anne kan se andar, Mary kan höra och ge röst åt de döda. Tillsammand är de ett medium.


När deras pappa sviker familjen och flyttar in till stan så planerar Mary en hämd. Under pappas och hans nya kvinnas kärlekssemester till  Thailand så "lånar" Mary och Anne deras lägenhet i Göteborg.  Där kommer de slumpmässigt i  kontakt med en kvinna som behöver deras mediala kunskap. Hon vill ha hjäp att leta efter en liten flicka som är spårlöst försvunnen sedan mer än ett halvår. Tvillingarna blir inbjudna till gruppseanser för att möjligen kunna lösa gåtan med den försvunna flickan. Det är skrämmande och overkligt men ändå väldigt trovärdigt. Den lilla flickans mjukisdjurskanin är som en talisaman för gruppen. Fler bjuds in till seanserna.


Anne är den som håller ihop den som planerar och tar hand om vardagen och om Mary. Hon är väldigt orolig att det ska hända hennes syster något, som en av spökrösterna har varnat för. Hon gömmer allt som är vasst och farligt, knivar, saxar, rakblad så att Mary inte ska komma åt dem.
Ju längre historien fortgår blir känslan och spänningen allt tuffare. Berättelsen rusar mot kaos och smärta. det är spöklikt kusligt och brottsligt spännande.
Christin Ljunqvist är debutant men skriver så det värker i själen, "det är lätt att skära sig när man ska hantera människospillror".
Kaninhjärta är en annorlunda bok som inte lämnar någon oberörd. Den pickar på och fladdrar som ett kaninhjärta. Läs! Pronto!

måndag 2 juli 2012

Månfågel

Vendela känner sig ensam och olycklig. Hon skriver ett sorgset brev  till någon, vem som helst. Hon postar det mellan stenarna nere vid stranden.
Vendela är den ensammast människan på jorden. Bästisen Minna har flyttat till England och hennes hemliga kärlek, Gabriel, verkar ha blivit ihop.
Hon tänker verkligen inte bli kompis med konstiga Cornelia som flyttat in i Minnas gamla lägenhet. Om nu pappa hoppas på det. Aldrig i livet.
Till på köpet blir hon sjuk, körtelfeber och yrsel. Allt känns deppigt.
Det är då det händer. Ett brev dimper ner på dörrmattan. Ett kuvert med snirklig handstil, adresserat till Fröken Vendela Höök och undertecknat av någon Wilhelm Silveus som kallar henne sin tvillingsjäl. Hela stilen och uttrycken i brevet verkar så gammeldags, så högtidligt.  Hon känner ingen Wilhelm, ingen Silveus.
Vendela förstår ingenting, men anar att denna tvillingsjäl på något vis fått tag på hennes brev mellan stenarna. Kan det vara någon som driver med henne.
Hon chattar med Minna i London, som peppar.
Vendela skriver snart ett brev till, ett kort och personligt och smyger iväg ner till strandkanten.
En fågel cirklar runt henne. Hon känner sig iakttagen.  Cornelia dyker upp med stjärnkikare på blanka dagen. Snacka om konstig tjej.
Mysteriet kring breven tätnar och någon i närheten kommer till oväntad hjälp. Och någon långt borta behöver hjälp. Snabbt!


Månfågel är en mystisk och mysrysig bok där det magiska i vardagen blir både trovärdigt och sannolikt. Månfågel är som en deckare, en fantasy, en komma-till-insikt-om-sig-själv-bok.
Ingelin Angerborn har gjort det igen. Skrivit så man glömmer att man läser! En ny bokslukarbok till alla läsglada. se även hennes hemsida http://www.ingelin.se/