måndag 29 juni 2015

Det är du, inte jag


Det är sommarlov och Linn, 17 år,  är desperat angelägen om att få ett sommarjobb så att hon ska kunna hänga med kompisarna till Rhodos på tidernas drömresa. 

När pappas kompis, Björn vill hyra in henne som matros på sin segelbåt är Linn först tveksam men när han berättar vad lönen är så är det klart. Fyra veckor på en segelbåt  kan ju inte vara så hemskt. Nästan som en semester det också. Tänker Linn. Och hennes föräldrar tycker att det verkar vara en toppenfin chans att både tjäna pengar och lära sig om segling. Av Björn. 

Turen går från Helsingfors med mål att ta sig till Köpenhamn. Allt går ganska bra. Linn lagar mat och hjälper till på båten. Björn berättar dåliga historier, dricker öl, daskar henne i rumpan och kallar henne Lilla gumman. Pinsamt och löjligt. Linn fräser ifrån men snart eskalerar machomannens kladdande och hela går överstyr. 


Nora Strömman skriver verkligen lättflytande men också coolt och rappt. Det är roligt, intressant och spännande att läsa och läsaren lär verkligen känna Linn genom hennes tankar om livet, killar, kompisar, familj och drömmar. 
En ganska vanlig, naiv tonårstjej får lära i livets hårda skola. Men Linn tar verkligen tag i sitt liv och  kliver ut som starkare och mycket mera mogen tjej. Länge sen jag läste något som berörde mig så. 
Nora Strömman är finlandssvensk författare och har skrivit flera bilderböcker, bla Soffpotatisen, Tigerkontoret och Djursjukhuset. Dessa böcker är illustrerade av hennes bror Kasper Strömman.  

lördag 27 juni 2015

Gengången



Ellinor är en sommarvecka hos mormor nät föräldrarna har åkt på sol och bad-semester till Turkiet. Alldeles för varmt och alldeles för långt bort. Ellinor stannar mycket hellre hos mormor. En veckas lugn och ro tycker både mormor och Ellinor är toppen. 
Dom brukar göra vanliga saker, gå på loppis, bada, plocka jordgubbar.  Denna sommar börjar också med ett ovanligt spännande besök hos en blind kvinna som har en ofantligt stor loppis. Ellinor får syn på en speldosa med en ballerina och vill köpa den. Ägarinnan säger att hon får den gratis eftersom hon är rätt person att äga den. Mormor köper en rostig vattenkanna. 

Men det är något mystiskt och konstigt med speldosan. Ballerinan snurrar inte men Ellinor tycker ibland att hon liksom sugs in i de små speglarna i speldosan och allt känns overkligt. 
Melodin från speldosan hör Ellinor en dag från ett hus i staden. När hon några dagar senare träffar Oliver som bor i samma hus där hon hörde melodin blir allting ännu mer skruvat. Rummet ser också annorlunda ut nu. Kan det verkligen vara samma? Oliver spelar visserligen piano men inte så avancerat. 
En svan "uppvaktar" Ellinor och verkar ha något hon vill säga. Ellinor  drömmer konstiga drömmar som hon inte vågar berätta. Åtminstone inte för Oliver. 
Mormor oroar sig. Det gör Ellinor också. 

Ingelin Agnerborn skriver i en genre som tilltalar många. Spännande, mystiskt men också lite romantiskt. Det är lättläst och magiskt. Heja Ingelin och Grattis alla mysrysläsare. 
De många Angerbornfansen får det dom längtar efter! se hennes hemsida www.ingelin.se

tisdag 9 juni 2015

8 saker du aldrig skulle våga


Fyra tjejer, åtta uppdrag, två månader och sista terminen i 9:an. Vick, Jamila, Lisa, Kay heter tjejerna  i PAKTEN med ett manifest där utmaningar innan sommarlovet är grejen. Alla måste göra utmaningen som står på lappen dom drar - och … man får inte byta lapp med någon. Man måste var ärlig och rapportera för varandra. Men ABSOLUT inte för någon utanför gruppen. Alltid stötta varandra -  För dom är de coolaste, hetaste, bästa på hela skolan och i hela universum. 

Tjejerna träffas i Kays mammas kolonistuga. Där kan de vara i fred och ensamma medan växterna sover och våren inte riktigt kommit igång.  En brasa i kaminen, äppeljuice i muggar och papper, fyra pennor + en skål på bordet. 
Kaos i magen. Panik i rösten. Jag gör det aldrig. Hörs unisont när de läst lapparna. 

"Klä dig i kort kjol och gå till skolan utan trosor". "Köp sexiga underkläder på Belle Amie." "Sno kalsonger av Daniel Knutsson". "Köpa kondomer på Ica" 

Men utmaningarna ska genomföras och planer smids. Förvecklingar och hinder, fniss och galna gapskratt men också en hel del nya bra och mindre bra kunskaper genom detta urknasiga sätt att skapa sig själv erfarenheter. Det går hyfsat bra även om det blir en hel del pinsamheter. 

Så… fyra utmaningar till. Nu skruvas svårigheterna upp ett snäpp. Lite farligare, ännu mer galet och allt går INTE som på räls. 

Men vi lär känna Vick, Jamila, Lisa och Kay riktigt bra och det blir inte ett dugg schablonartat.  Det jag trodde skulle bli rörigt och för tjejigt blir intressant och med stark igenkänning. Jag hejar på och kommer ihåg. 
Eva Susso och Moa Eriksson Sandberg har lyckats skapa en bok för flärdfulla feminister med en mycket stark och lojal vänskap.  En bok att fnissa åt och gripas av. Girl power! Läs om författarna på Eva Sussos hemsida http://www.evasusso.com/bckerna/ och om Moa Eriksson Sandberg http://www.gillabocker.se/moa-eriksson-sandberg

måndag 8 juni 2015

Flickan med silverskorna


Mikas föräldrar är nyligen skilda och jullovet närmar sig utan den förväntan som han önskar. Nej, Mika vill bara ligga kvar i sängen när mamma jobbar och pappa har kompisar boende hemma hos sig. Hur kul är det? Mika känner sig mittemellan. 

Men så en dag i början på lovet så  upptäcker han skuggan av en flicka på skolgården. Hennes skor lyser som av silver. Flickan Agnes behöver hjälp och snart förstår Mika att det är han som ska hjälpa. Han blir modigare än han visste att han var. 

Men det hela blir lite svårt att förstå och silverdiset bildar skyar över den lågmälda, filosofiska och kluriga magin. Agnes som valt att stanna kvar i den här världen men som ångrar sig när sommaren blir höst, det blir kallare och människorna mindre hjälpsamma. Hon blir vittne till familjebråk och misshandel. Vad är det för värld hon kommit till? 

Mika Kihlström 11 år vill hjälpa och kanske får han i  och med detta också syn på sin egen situation. 

Flickan med silverskorna av Alice Kassius Eggers är en blandning av filosofi, skilsmässoproblematik och fantasy. En brokig och lite bråkig bok som kan tilltala den som befinner sig mittemellan.