torsdag 23 juli 2009

Kurt i Kurtby

Känner ni inte redan Kurt, truckförare (världens bästa) så kan jag rekommendera en bekantskap. Han är en helknasig typ, inte så lite självgod och ibland rätt så elak men ändå helt oemotståndlig. Han påminner om både Karlsson på taket (fast utan propeller) och Loranga (utan Mazarin) men med en fru Anne-Lise som är arkitekt (hur hon står ut med honom kan man verkligen undra) och tre barn, Helena, Läsk-Kurt och Bud.
Nu ska hela familjen åka på semester och genom en demokratisk (nåja) omröstning har resmålet bestämts till Finland.
Allt packas in i trucken och så bär det av från Norge genom de svenska skogarna för att nå färjan till Finland och Mumindalen. Men... den världsbäste truckföraren behöver ingen karta och snart har de därför kört vilse, hamnat i en älv och glider mot "vemvetvart"... i flera veckor. Hundratals vargar jagar dem, skägget växer och snart är provianten slut då de helt oväntat möts av en folksamling på stranden. De har kommit till Kurtby och eftersom Pastor Astor just gått hädan så hälsas Kurt, som den nye pastorn. Efter en kort tvekan så låter sig Kurt övertalas av Kirsti Brud att döpa sig och stanna som den nya ledaren för församlingen. Familjen får flytta in i ett fint hus men när Anne-Lise vägrar finna sig i alla ritualer så blir hon både varnad för helvetet och för att inte halka i badkaret och slå huvudet i vattenblandaren som de andra pastorernas fruar har gjort och ledorden är; "Och de ovettiga skola utrotade vara"!
Ja, ganska utflippat är det och man måste läsa den med en stor portion humor. Hur den funkar att läsa tillsammans med barn vet jag inte. Framsidan är inte precis lockande men för oss Kurt-fans är den riktigt, riktigt rolig.
Läs först Erland Loes tidigare böckerna i serien: Kurt och fisken, Kurt blir elak, Kurt Quo Vadis och Kurt kokar skallen. Kul är det i alla fall och min favvo är Kurt blir elak-

Inga kommentarer: