söndag 21 juli 2013

Jag går dit du går


"Jag går dit du går", sa Ingrid till bästa vännen Caitlin. De har just gått ut första året på high school och har gemensamma planer för framtiden.  Men i gryningen var Ingrid död. Hon hade tagit sitt liv och Caitlin är chockad och ensam kvar. Det hon har kvar av vännen är sorgen, saknaden och en genomträngande känsla att något fattas.  Allt hon delat med Ingrid är borta. Konsten, fotograferandet, de hemliga besöken på den nedlagda biografen, musiken, skratten. Nu finns bara mörker och tomrum.

En dag hittar Caitlin Ingrids dagbok i sitt eget rum, under sängen. Det var knappast en slump och Caitlin bär med sig dagboken som något mycket ömtåligt. Läser en sida om dagen. Börjar förstå men är chockad över att hon inget märkte. Innan.
.  
Miss Delani, fotoläraren, som betydde så mycket för Ingrid och som såg och uppmuntrade hennes konstnärliga talang är nu helt blank och nonchalerar Caitlin. Det blir ytterligare en sorg. Medvetet sabbar hon sina egna bilder.

Caitlin kämpar på med själens obotliga ensamhetstickande och med sin allt mer tilltagande ilska. och bygger sig ett eget  rum. En trädkoja högt uppe i ett träd. En rum för perspektiv. Ett rum för ljus.

Nina Lacours debutroman är en mycket vacker sorgesång över en bästa väns liv men också en utvecklingsberättelser om en ung kvinnas väg upp ur depression och familjeförväntningar och in i vänskap, förtroende och tonårskärlek.
Romanen vindlar sig igenom dagboksanteckningarna, minnen, tankar och realtidsbeskrivningar. Det gör den mycket intressant att läsa, inget är förutsägbart men allt är viktigt.



Inga kommentarer: