tisdag 13 maj 2014

5768 visningar på Youtube

 Rosita går i sjuan och älskar att sjunga. Hon och två av hennes klasskompisar har anmält sig till en Talangtävling. Man kan vinna en stor prissumma och det är väldigt lockande. Att sjunga är det bästa Rosita vet,  fast nu vill Lena bestämma allt och är rätt så bitchig. Nattie är schysst, och faktiskt också hennes familj. 
Men det finns ganska många andra problem.  Tex några skinnskallar i nian som hailar när de ser Rosita.  Att ingen ser. 

Hemma är det rätt jobbigt också. Brorsan Peter retas, är lovligt lat och störig. Mamma är sjuk och pappa oroar sig. Morbror Ronny är deprimerad men vet mycket om allt. Andra släktingar dyker upp då och då. Varför är inte Rosita som alla andra? Helt jävla vanlig? Tänker hon. 

En lärare i Rositas klass pekar ut henne på en lektion och berättar för alla att hon tillhör resandefolket, romerna. Det gör inte hennes situation lättare och hon blir tvungen att försvara sig. Läraren vill väl och ger alla en uppgift att skriva om sin identitet. 
En raptext ger henne kraft att berätta: "hårda minnen lever kvar bland ett folk som har gömts, nästan tömts, på all sin kultur, blev behandlade som odjur. Nu vänder all otur. Fakta slängs fram om vad som hänt i vårt land. Jag nämner inga namn till respekt av min stam"

Rosita får stöd av några klasskompisar men bland andra  blir det värre. 

För att känna sig tryggare i skolan tar Rosita med sig kniven hon fått av farmor. Hon har den alltid med sig, i bakfickan. Det skulle hon inte ha haft... 

Talangtävlingen då? Jo då, Rositas grupp ställer upp... 


5768 visningar på Youtube är en idéroman och den intentionen är tydlig,  men boken håller också som helhet och är allmängiltig som ungdomsbok. Det är en mycket bra bok om ungdomstid, identitet, vänskap och  familj. Utan att avslöja för mycket,  så är bra att ha en näsduk i beredskap inför sista kapitlet. 

5768 visningar på Youtube är Ralf Novák-Rosengrens och Anita Santessons debutbok och det vinnande bidraget i Podiums och Le Romane Nevimatas ungdomsromantävling "Att vara ung rom idag". 

Läs mer på hemsidan http://lattjodrom.com/pre-drommen-2/5768-visningar-pa-youtube/

Inga kommentarer: