måndag 11 augusti 2014

Bobo i apskolan

Bobo är en alldeles speciell apa, en bonoapa.  Det roligaste han vet är att lära sig saker. Nu ska han äntligen få börja apskolan. Där får han lära sig språk, matematik och allmän apkunskap (där lär man sig att apan är det bästa djuret, men det vet redan Bobo) Han får lära sig att räkna till ett och om bokstaven A. De andra aporna i klassen är inte alls lika intresserade av att lära sig saker, dom springer bara runt och skränar som... ja, som apor.
När skoldagen är slut får han mogna bananer till mellanmål. Hans favvo. Nästa dag sjunger de apornas nationalsång och så forsätter de med språklektionen: ABRAKADABRA: ALLA AVGNAGBARA APMATSKAL i ARGA APANS APMATSAL tänker Bobo. Det är roligt i apskolan. Det enda som är lite tråkigt är att Bobo inte börjar på a. Men...nästa dag hoppas han få lära sig om B. Men det tycker inte fröken,  för bokstaven B ska de inte lära sig förrän i högstadiet när det är tema utökad banankunskap. 
Nu fortsätter hela klassen med A. 
Bobo tar saken i egna händer. Han vill inte vänta till högstadiet med att lära fler bokstäver. Det finns ju ett biblioteket. Där finns det jättemånga bananlådor fulla med böcker och med bokstäver som kommer i en viss ordning. Det har en som kallas författare bestämt, berättar bibliotekarien. 
- En författare är en apa som kan alla bokstäver och sätter ihop dem i en sådan ordning att det blir berättelser och annat av dem fortsätter bibliotekarien. 
Bobo bestämmer sig för att bli författare för "bokstäver är den bästa uppfinningen efter bananen". 

Malte Persson är född 1976 och bosatt i Stockholm. Han debuterade 2002 med romanen "Livet på den här planeten" som nominerades till Borås Tidnings debutantpris.Sedan har han kommit med tre diktsamlingar och en roman, "Edelcrantz förbindelser" som nominerades till Augustpriset. Tillsamammans med illustratören Rui Tenreiro kom 2012 en riktigt läskig äventyrsroman i bilderboksformat "Resan till världens farligaste land". Ett episkt äventyr i stort utförande. På rim och med suggestiva bilder. 
Bobs apskola med underrubriken : en bildningsroman riktar sig till lite äldre barn. En perfekt högläsningsbok inför skolstarten!  Persson leker med språket och allitterationer med bildning och humor.  Illustrationerna av Mattias Adolfsson på nästan varje sida är roliga och tillför berättelsen extra skruv. Läs! 

Inga kommentarer: