torsdag 5 februari 2015

Min brorsa heter Noa

Saga bor i ett höghus med mamma och 16-åriga brorsan Noa. I huset bor också Anisa som är Sagas bästis. Anisa har en stor familj där det alltid finns mycket mat och en glad farmor. Saga gillar att vara där. 
Sagas mamma är barnmorska och jobbar ibland på natten. När det är bråttom kan det hända att hon inte hinner laga mat. Då får Saga och Noa ta mat ur frysen och mikra eller så kommer mammas kille, Martin och lagar mat, pizza eller så. Martin är superduktig på att laga pizza. Men ibland bråkar Martin och Noa. Särskilt när mamma är med. För… nuförtiden är Noa ofta arg och så har bytt han namn. Han heter Viking. Säger han. Men Saga och mamma envisas med att kalla honom Noa. Då blir han förbannad och slänger igen dörren. 
Ibland blir Noa irriterad på Anisa också. Din kompis är inte på riktigt säger han. Då blir Saga sur och går ut. 
Saga och Anisa brukar gå ut med tant Kerstins hund, Majsy. Det är kul och Majsy är gullig. Den enda tråkiga är att plocka upp det äckliga hundbajset. Blää! Dom turas om att göra det äckliga. 
Det är på en sån här hundpromenad som Saga och Anisa upptäcker Noa och hans kompisar med färgburkar i händerna. Dom sprayar några slags tecken en massa gånger.  Saga ropar på Noa. Men han bara, Stick!
Senare på kvällen frågar Saga vad de sprayat för nåt. Det är hakkors vet du väl, säger Noa, är du dum eller? 

Anna-Clara Tidholm har skrivit en modig bok ur barnets synvinkel om rasism och om att ha en nära person som plötsligt blir en annan. En bok om att möta ett nazistgäng och inse att ens egen brorsa är med. En bok om att blir vittne till våld och antivåld mitt på dagen och mitt i barndomen. Min brorsa heter Noa är en viktig och vibrerande bok om livet just nu. Tyvärr. Det är en aktuell bok att läsa tillsammans och reagera över, diskutera och samtala om.  
Anna-Clara Tidholm är en av Sveriges främsta barnboksförfattare och bilderbokskonstnärer.  Denna bok har hon dock inte illustrerat själv. 

Joanna Hellgren har illustrerat enkelt och känsligt i blåbrunorange färgskala. Blickar och kroppsspråk tillför texten en extra dimension. Bokens pärmar används på ett finurligt sätt så att historien får en fond med en översiktsbild av den stora staden och slutar på sista sidans pärmtapet med flickornas modiga saneringsaktion. Joanna Hellgren har illustrerat flera bilderböcker och även ritat serier. För serietrilogin  Francis har Joanna Hellgren fått flera priser. se också hennes egen hemsida http://www.joannahellgren.com

Inga kommentarer: