tisdag 10 mars 2015

Harry, Gunnar och presenten


Gunnar bor med storebror Harry och mamma i en vanlig lägenhet. Mamma jobbar jämt och suckar över Harrys alla cykelreparationsprojekt. Men alla är ändå sjukt imponerade över hur duktig han är på att hitta mer eller mindra heltrasiga cyklar och sedan reparera dem och sälja. Harry tjänar en hel del pengar på det här. Han har helt enkelt särskilda cykelögon.
Gunnar är nio är och gillar fotboll, lakritsglass och Lotten och ...att gå i skolan (åtminstone på friluftsdagar). Nu är det snart dax för friluftsdag och både Harry och Gunnar har valt klättring. Då händer det mest pinsamma att det är mamma som ska visa och hjälpa till. Bägge brorsorna blir livrädda och vill bar sjunka genom jorden. 
De behöver verkligen inte skämmas för mamma är en fena på klättring. En riktig klätterninja. Som en superhjälte flyger hon uppför bergsväggen och visar hur man ska säkra och hålla. Alla bara gapar. 
Det här visst de inte. Hade ingen som helst aning om . 
Innan mamma fick barn höll hon på mycket med klättring, sen har varken tiden eller pengarna räckt till för hobbyn. Harry och Gunnar känner sig skyldiga. Det är ju faktiskt deras fel att mamma inte kunnat fortsätta. 
En plan växer fram. Det är snart mammas födelsedag och då ska de överraska med värsta lyxklättrarskorna. I present. Men det är hur dyrt som helst och det är inte många veckor kvar. Hur ska de får ihop tillräckligt med pengar?
Trots framgångsrikt jobb så går det inte lika snabbt som de önskar att få ihop pengar. Så en inte så smart plan växer fram. 

Harry, Gunnar och presenten är en lättläst feel goodbok för de som kommit igång med läsningen. Sofia Nordin och  Kajsa Gordan hat tillsammans skrivit både inkännande och roligt om syskonens vedermödor för att överraska sin mamma. Caroline Röstlund  har skapat härliga illustrationer på nästan varje sida. På bokpärmarnas tapet finns bilder på alla medverkande i boken, Gunnar, Harry och  Mamma,  Lotten och  Vanja Larsson och hennes ungar. Fortsättningen heter  Harry Gunnar och rymlingen. 
Se Sofia Nordins hemsida http://www.sofianordin.se/ och Kajsa Gordans http://kajsagordan.com/pa/




Inga kommentarer: