tisdag 22 september 2015

Svart sommar


Mamma har ärvt ett sommartorp - Svärtan- av farmor. Lovat farmor att hon skulle ta över Svärtan. Men hon glömde en sak. Fråga de övriga i familjen om de var roade. Ingen vill. Men mamma som först i vuxen ålder lärt känna sin pappa och sin farmor är bestämd. Torpet ska bli deras nu och den här sommaren blir det varken Spanien eller havet. 

Döttrarna Annie (döpt efter farmor) och Wilma är inte glada. Hakim, mammas sambo är sur.  Värsta sommarlovet, ever. Deras farhågor besannas. Torpet ligger i skogen är litet, unket och gammeldags. Ingen wifi, ingen riktig TV (BARA skogskanaler) och det lukten är ofräsch. "Det handlar inte om hur du har det utan hur du tar det" är mammas svar på allt. Det är farmor Annies sätt att leva. Och det är precis så familjen ska möta den här sommaren. 
Det finns en campingplats i närheten, med minigolf och kiosk. Hmm. det finns en badstrand i närheten. Men den här sommaren börjar med regn, mera regn och ännu mera regn. Och varför är inte morfar intresserad av sitt barndomshem? Varför har han flyttat till Spanien? Frågor

Ett svart torp i en mörk skog och så namnet - Svärtan. Hunden Sessan är också misstänksam. Vägrar gå in i stugan.
En låst jordkällare ställer också frågor, liksom en spricka i tapeten och lukten... Annie drömmer mystiska drömmar. 
Hakim fortsätter att sura. Hugger ved och vill åka på utflykt. Till slut håller det inte längre. Hakim tar bilen och åker hem. Lovar att komma tillbaka i augusti. I augusti?!  Kvar är mamma och döttrarna, utan bil. Men mamma kvittrar och pratar reparationer och potatisland. 

Ja, den här sommaren blir verkligen en svart sommar. Svärtans sommar. Men det ligger en hemlighet i huset, i släkten och Annie drivs av nyfikenhet och längtan att få veta. Få veta hur man får upp källarluckan och vad allt det svarta handlar om. 

Läskigt bra  läsning om sommar, mörker och  familjehemligheter! 

Åsa Anderberg Strollo är författare till böcker som Bryta om (Augustprisnominerad 2007) , Blod och Hoppas. Hon skriver dramatik och är krönikör i Sydsvenskan. Svart sommar är hennes första bok för 9-12 år.  Inga kommentarer: