torsdag 14 juli 2016

Morfar i smyg av Ingrid Olsson och Jenny Karlsson


Fia fyller nio år. Hon får en massa presenter av mamma och pappa, farmor och kusiner och så kommer det ett helt oväntat besök. 
Det är morfar som dyker upp. Eftersom Fia inte trodde att hon hade en morfar så blir hon väldigt förvånad och väldigt glad. Men mamma blir arg. 
Det blir plötsligt nästan som en  iskyla i rummet och man kan tro att det är begravning istället för kalas. 

Förlåt, jag ska gå, säger morfar. Vi ses en annan gång då, säger morfar till Fia. Mamma säger ingenting. 
Plötsligt känns det roliga inte alls roligt längre och när släktningarna gått försöker Fia fråga mamma om morfar men hon vill.inte svara. Vi tar det sen, säger hon. 

Men frågan om morfars plötsliga uppdykande och hans tidigare totala frånvaro kan inte Fia släppa. Hon frågar och funderar och planerar. Hur ska hon hitta sin morfar igen? Hon vet ju inte var han bor eller någonting. Bara att han heter Hasse. Men tillsammans med bästakompisen Vendela funderar de ut en hitta-morfar-plan. 
Det går väl så där, men när de ska gå och köpa pizza så händer det otroliga. Morfar sitter där inne. Tänk vilken flax! 
Nu har de en chans att lära känna varandra och de bestämmer att träffas nästa dag igen, och nästa. Det blir pizza varje dag med morfar och Vendela och så morfars historier. 

Mamma vet inget och Fia ska snart ha kalas och då tänker hon bjuda morfar. 

Ingrid Olsson har skrivit en fin och rolig familjeberättelse som passar bra som högläsning eller att läsa själv. Jenny Karlsson har gjort härliga illustrationer i varje kapitel. 

Inga kommentarer: