onsdag 16 augusti 2017

Farlig mark av Louis Sacher


Tamaya och Marshall har alltid sällskap från skolan. De är inte direkt vänner, går inte ens i samma årskurs eller klass men är grannar och Tamayas mamma vill att hon ska ha sällskap hem. 

Men numera är det inte så roligt för Marshall. Han är utsatt för mobbing och hot av skolans nykomling och coolaste kille, Chad. Nu vill Chad göra upp efter skolan. Marshall berättar inte för Tamaya men övertalar henne att de ska ta en genväg genom skogen. Som de aldrig tagit förut men som Marshall säger ska gå mycket snabbare. 

Hmm... snart är det mer skog och träd än vad de trott kunde finnas. Tamaya blir rädd och hon har också hört talas om en ensam man, en sinnesjuk eremit som bor i skogen med sina hundar. 
Marshall går fortare, Tamaya springer efter och snart har de kommit till en lergöl som verkar helt overklig. Det finns inga löv i gyttjepölen, resten av marken var täckt med löv men av någon anledning har inga löv landat på själva gyttjan. Plötsligt hör de och ser en pojke från skolan. Det är Chad. 

Han ger sig på Marshall och klipper till honom. Vräker ner honom på marken. Tamaya skriker, Chad skriker tillbaka "Snart är det din tur!" Så gör Tamaya något som hon aldrig trodde hon skulle våga. Hon tar upp en näve gyttja och trycker upp det i ansiktet på Chad. Sen flyr de bägge kompisarna.

Snart börjar det klia på Tamayas händer, det blir utslag som sprider sig och som blir till blåsor som blir till sår. Nu fattar Tamaya att det är något som inte är som det ska. Den där gyttjepölen är farlig mark och de har lämnat Chad i skogen. Chad kommer inte till skolan nästa dag.
Är det Tamayas fel? Finns något farligt i leran? 

Farlig mark är en mycket spännande bok med dystopiska inslag. Muterade ergonymer, frankenbaciller sprider sig i blixtens hastighet och det lilla samhället Heath Cliff försätts i karantän. Men boken handlar också om civilkurage, om mobbing och utsatthet. 

Louis Sachar  har skrivit ungdomsböcker sedan 1970-talet och har varit författare på heltid i över 25 år, men han är även utbildad jurist. För Ett hål om dagen belönades han med både National Book Award for Young People’s Literature och Newbery Medal. Louis Sachar bor i Austin, Texas.   

1 kommentar:

Sandra sa...

Den ligger på tur på Storytel, ser verkligen fram emot att lyssna på den! Verkar riktigt bra <3

/Sandra på Bokkoll.se