måndag 15 oktober 2018

Stuart little av E B White, illustrerad av Jenny Berggren



När mrs Littles andra son föddes märkte alla han inte var större än en mus. Faktum var att han såg väldigt mycket ut som en mus på alla sätt. Han var ungefär 5 cm lång och hade spetsig nos som en mus, en svans som en mus, morrhår som en mus och samma behagliga, blyga stil som en mus. Han fick namnet Stuart. Hans föräldrar älskade honom lika mycket som deras äldre son George. 
Han fick kläder i passande storlek och en liten säng av en cigarrlåda och fyra klädnypor. Fast han bara var en vecka gammal kunde han redan både gå och prata. Doktorn som kom för att undersöka och väga lille Stuart  blev mycket förtjust i honom och sa att det var mycket ovanligt för en amerikansk familj att ha en mus till son. 
- Ge honom bara ordentligt med mat! sa doktorn uppmuntrande. 
Familjen Little bodde i ett trevligt hus nära en park i centrala New York. Tack vare att Stuart var så liten kunde han göra saker som bara en mus kan göra, tex rädda tillbaka mammas guldring från avloppet och hämta fram pingisbollar från alla möjliga och omöjliga ställen under soffor och bord. 
Riktigt äventyrligt blir det dock när han är med om en kappsegling i dammen Central Park eller  när den lilla fågeln Margalo dyker upp i familjen liv och Stuart Little ska rädda henne från familjens blodtörstiga katt. 
Stuart Little drar snart iväg på ännu större äventyr i vida världen. På jakt efter fågeln Margalo. Att Stuart får möjlighet att köra bil och rycka in som lärarvikarie visar väl vilka talanger den musen har. 

Stuart Little av E B White är en riktig klassiker och fin högläsningsbok för hela familjen. Tidigare har boken funnits på svenska under namnet "Knatten" men har sedan länge varit omöjlig att få tag på. Nu finns den äntligen i  nyöversättning av Christo Burman.   Med de nya illustrationerna av Jenny Berggren görs boken mer tillgänglig och helt ljuvlig att läsa. Se en liten video med Stuart Little här: 

Inga kommentarer: