söndag 30 april 2023

Du får vara hund : tre berättelser om kärlek av Lise Indahl och Olga Nycander


Om kärlek, den roliga, pirriga, hemliga och pinsamma handlar berättelserna i den här boken om. Det är fnissigt och galet. 

Cissi och Elli är kära i samma kille. Det är ju väldigt praktiskt tycker de. En söt kille i andra femman. Jannis Serrano heter han och är ny på skolan. I varje fall har de inte sett honom tidigare. Nu börjar spanandet. Alltså på riktigt spionerandet. De letar upp var han bor, ringer på dörren men rusar därifrån, gömmer sig i en tom sandlåda (en sån där stor blå) som är perfekt, de ryms båda två och kan spana på Jannis hus från den. Varje dag efter skolan sitter de en stund i lådan. Men sen utmanar de varandra, ringer på hemma hos Jannis och frågar om de kan låna toaletten. Alltså det blir såå pinsamt. Med uppmaningen "Ta kommandot! Du bestämmer! Allt är tillåtet!" rabblar dom och  blir modigare och modigare... Skratt och skäms-kudde. 

Den andra berättelsen är om Frans som är orolig för sin framtid. Förut när han gick i lågstadiet tänkte han inte ett dugg på vad den andra skulle tycka om vad han sa eller gjorde. Men nu... När Agnes frågar om de ska vara ihop får han kortslutning i skallen. 

Moa blir kär i nya killar hela tiden. Den ena är tristare än den andra tycker hennes bästis Ester. När gänget ska träffas utanför kojan för att lära sig pussas och hångla säger Tindra till Ester att hon får vara hund och vakta.  Alltså!? På riktigt. 
Ärligt talat ÄR faktiskt hundar betydligt sötare – och roligare att vara med. 

Lisa Indahl skriver på-kornet-bra och humoristiskt om kärlek ur tre mellanstadieungdomars perspektiv. Boken är rikt illustrerad av Olga Nycander och kompletterar läsningen och stämningen. 


 

Inga kommentarer: