måndag 15 april 2024

Vi kommer ändå bara bli becknare av Rihab Garci


Samir, Sebbe och Selma har hängt, lekt och varit tillsammans sedan första klass. Nu är det skarpt läge, sista året i grundskolan och det handlar om att vinna eller försvinna. Läraren Leila är en riktig eldsjäl som skulle gå genom eld för att hjälpa sina elever. Men det är inte så lätt. Så många fallgropar, så mycket trassel och så mycket känslor. 

Sebbe har inte vara kompiskänslor för Selma och det är pinsamt och Selma fattar inget. Sebbe som alltid kommit till Selma med sina tjejproblem, eller när han skrivit en ny låt och velat checka, eller vill snacka om morsans nya snubbe. Sebbe som är den enda fett jobbiga swediungen på gården. Han, den enda swediungen som Selmas pappa gillade och som stoppade ett bråk i centrum som gav Selma trauma för livet. Hur nära att hon förlorat sin allra bästa vän. Men kärlek? Selma känner inte sådana känslor för Sebbe. Hennes känslor är för någon annan. 

Sebbe vill rädda sin bror Yasin som sitter häktad och har råkat ut för trubbel igen. Den här gången är det illa. Det kommer att bli SiS-boende för honom om inte Sebbe rycker in. Men hur ska han få tag på 20 lax. Sebbes lojalitet till Yasin har aldrig varit starkare. Klasskassan innhåller samma summa och han vet precis hur han ska göra. 

Varför bry sig? Vi kommer ändå bara bli becknare var det sista Yasin sa till Leila vid utvecklingssamtalet. 

Men nu har ju hela klassen kämpat på och  i alla fall becknat kakor så det står härliga till. Alla kakburkar är slut och pengarna kommer att räcka till en fet underhållning på balen. 

Vi kommer ändå bara bli becknare är en berättelse om ett gäng niondeklassare i en Stockholmsförort skrivet på ett humoristiskt och innerligt sätt av högstadieläraren och influencern Rihab Garci. 

En bok om att vara ung och stå på gränsen till nästa steg i livet. Om kärleken, vänskapen, lojaliteten och att bli tagen på allvar. En bok som får oss att förstå att det just är det där extra extra som är det viktiga. Att bli sedd, att någon vuxen tror på en. En mycket viktig bok! 




Inga kommentarer: