lördag 17 januari 2009

Norska bilderböcker äger!

Den här måste du läsa! Den gränsöverskridande, annorlunda och humoristiska bilderboken Snäll av Gro Dahle/Sven Nyhus (översättning av Lotta Eklund).
Boken handlar om Lussi som är duktig och tio och tjugotusen miljoner tyst. Aldrig kommer ett fult, snuskigt, svart ord ur munnen på Lussi. Hon är så tyst och försiktig, rar och söt att alla glömmer att hon är där, till slut försvinner hon och blir alldeles osynlig. Hon försvinner in i väggen där hon sitter och ler och är fångad i "glada minen". Nu blir det ett liv, ett gråtande och ett sökande men Lussi är borta, långt borta, alldeles "långtbortiväck" är hon. Men till slut spricker Lussis leende och hon blir en hammare, en påk, en plog som spränger en väg i väggen och Lussi blir tre gånger tre och dubbelt upp synlig och hon skriker: Nu får det vara nog!

Ja, man drar efter andan sen man läst ut denna psykologiska rysare i ett enda andetag. Boken är en lång feministisk frigörelseappell och ett fantastiskt konstverk, i läcker collageteknik, om en urstark tjej i en urstark bok av Gro Dahle (text) och Svein Nyhus (bild). Den passar för alla både stora och små som är eller varit för snälla. Ålder 5+


Inga kommentarer: