torsdag 22 januari 2009

Sagan om Despereaux

Despereaux Tilling är en modig liten mus med stora öron som inte är som de andra mössen på slottet. Han är mycket mindre (han väger endast 60 gram) han läser istället för att äta upp sagoböckerna i det stora slottsbiblioteket och han blir han så hänryckt av den ljuva musik som strömmar ut genom väggen att han bryter mot den första och heligaste av alla musregler. Han visar sig för människor!
Och... inte nog med det, han förälskar sig i människoprinsessan Pea ... och han pratar med henne. När han återkommer till sin familj blir de fullständigt galna av hans intresse och möte med människorna och Den Rättrådige Pappa Mus trummar till sig "Stora Musrådet" där Despereaux förväntas förneka sina synder och erkänna sina brott. Men han vägrar förstås för han gjorde ju allt detta för den goda saken, musiken och kärlekens skull!
Ingen nåd!
Musen blir förvisad ner i den mörka fängelsehålorna under slottet. Där stinker det av förtvivlan, lidande och hopplöshet och där härskar råttorna... som vill slita en ensam kärlekstörstande stackars mus i stycken. Min avsmak för gnagare (Despereaux är visserligen också en gnagare men det har jag för länge sedan glömt och förlåtit) och för råttor i synnerhet gör att jag är lika skräckslagen som den lilla musen inför det öde som väntar och jag delar hans besvikelse över att ha blivit så grymt sviken av sina musvänner och sin familj. Men kära läsare, denna saga är en saga med helt osannlika ingridienser. En mycket mycket liten mus är utvald att rädda en människoprinsessa från mörkret i en fruktansvärd fängelshåla. Ja detta är sannerligen en osannolik hjältesaga i en klassisk sagostíl. Vacker layout, en spännande berättelse och med ett härligt läsartilltal som gör att man själv är med i berättelsen hela tiden. Jag förstår verkligen att man blir lockad att göra film av den. Ålder 4+ Och...just nu går den upp på biograferna som animerad storfilm med Matthew Broderick och Sigourney Weaver i huvudrollerna. "Liten hjälte, stort hjärta"!
(läs också Edward Tulanes fantastiska resa av samma författare, den är ännu bättre.)

1 kommentar:

Ramalda sa...

Du som har skrivit denna text lider verkligen av råttfobier.
Sök vård!
Det är samhällets och mediernas fel och det är myndigheternas och kulturens fel och det är den västerländska och kristna religionens fel,att det finns så mycket hat mot råttor.
Jag har inte sett denna filmen om den lilla musen "Sagan om Despereaux". Men jag kan berätta för dig att det är inte råttor som sliter möss i stycken,utan det är KATTER som gör det
-oavsett om dom är hungriga eller mätta. Alltså VildKatter! Bortskämda TamKatter gör samma sak!
Så skyll inte på råttorna din elaka råtthatare.
Även råttor råkar illa ut för blodtörstiga katter,men också av blodtörstiga hundar och andra rovdjur och rovfåglar. Och allra värst är cyniska människor som är råtthatare.