måndag 2 maj 2011

Cirkeln

Cirkeln är hypad som få svenska ungdomsböcker tidigare varit...men det är den värd! Du kommer inte att bli besviken.
Författarna, Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren har själv beskrivit den som "Låt den rätta komma in möter Fucking Åmål möter Twilight möter Mitt så kallade liv möter Twin Peaks - fast utan vampyrer. Och ja! det stämmer! Fast jag skulle vilja tillägga Guldkompassen också. Sex önskningar i ett.
En riktig bladvändare som det var länge sedan jag läste. Har man väl börjat vill man helst bara ligga och läsa. Hela tiden! Den är beroendeframkallande!

Miljön är en gymnasieskola i en svensk fiktiv bruksort, Engelsfors. Huvupersonerna är sex tjejer i samma årskurs med totalt olika till bakgrund och personlighet, och som egentligen inte har någonting gemensamt.
Förutom då att de alla är Utvalda. Att skydda världen från ondskan. Med magiska krafter från de sex elementen - jord, eld, luft, vatten, trä och ..... Krafter som såklart inte ska missbrukas eller låta sig märkas... Det är svårare än man tror. Och mig tycks det som om de krafter de får, kompenserar deras svaghet i personligheten. Såklart blir det då väldigt frestande att använda de nyfunna krafterna mot mobbaren och andra knäppskallar.

Engelsfors är en speciell plats i världen. Här är närmre till andra dimensioner. Hinnan mellan olika verkligheter är tunnare. Profetian talar om att det ska finnas en Utvald som ska väckas för att rädda världen när en främmande ondska försöker ta sig igenom hinnan.
Det är bara ett aber. Det finns inte en Utvald, det är sex. Dom måste samarbeta för att lyckas!
Boken är rejält spännande och riktigt, riktigt bra!
Del två, Eld kommer 2012 och den tredje och sista delen med slutstriden, Nyckeln kommer 2013.
Det blir en lååång väntan!

1 kommentar:

Bokgläntan sa...

Tävling: Just nu kan man vinna Kär i Kärleken av Lina Forss på Bokgläntan!
http://bokglantan.wordpress.com/2011/05/19/tavling/
Länka gärna till den så att fler får chansen att tävla:)