onsdag 8 juni 2011

Hermans hemlighet

Alla har hemligheter. Herman delar sin med Johanna, den av tvillingarna som är snällast.
Hemligheten är en rymdkapsel i skogen. Som bara dom vet om.
De reparerar, filosoferar, löser gåtor och leker rymdfärd.
Ända tills Hanna, Johannas tvillingsyster, avslöjar att hon vet. Att hon vet om hemligheten. Men Johanna har ett triumfkort, om gammelfarmors kristallvas. Så nu är de kvitt.

Herman och Johanna kan forsätta träffas. I smyg. Och berätta hemligheter för varandra, om rädslor, rymden och tiden och de kan fortsätta att bara vara i skogen, i gläntan, med varandra.
Rymdkapslen har nog skickats till skogen för att just vi skulle hitta den, tror Johanna. "Gärna för mig", svarar Herman.

Boken utspelar sig några försommardagar i barnens liv just när de är i den underbara åldern innan puberteten. Då man kan klara det mesta men inte behöver ta ansvar, utan bara kan vara i nuet. Då man kan bevara hemligheter och få förtroenden. Då man vill stanna tiden.

Stian Holes har en mycket speciell collageteknik bearbetad i photoshop. Den är på en gång väldigt naturtroget, absurdistiskt och väldigt detaljrikt.
Han har hittat en egen stil som går rakt in i känslolivet, rakt in i hjärtat och maggropen. Den är så vacker att det gör ont!

Detta är den tredje boken om Herman, de tidigare "Hermans sommar" och "Herman och Elsvådan" har vunnit flera priser och utmärkelser.
Jag älskade de bägge andra böckerna men denna är ännu bättre.
Den får mig att tänka på ett citat av Tomas Tranströmer "Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse".
Spring och köp!

1 kommentar:

Anonym sa...

Håller fullständigt med, detta är en fantastiskt vacker bok!