Egentligen en helt omöjlig titel på en ungdomsbok men den funkar - meningen som också är boktiteln, "Min pappa är snäll och min mamma är utlänning", är ett citat från en skoluppgift som författaren som 8-åring fick för att beskriva sin familj. Och huvudpersonen i boken, Alicija, har en mamma som är väldigt polsk, och väldigt yvig...och väldigt släktkär. Boken är lika galen och rolig som titeln antyder. Det är skruvade kulturkollisioner och drastiska skämt om Polen - påven - och psykologbesök.
Alicja ser fram emot ett lugnt och skönt sommarlov. Men hennes polska mamma Beata ser till att det blir allt annat är lugnt. Mammas nyskilda kedjerökande släkting med illasinnad trettonårig dotter kommer farande till Sverige för att söka jobb och kanske ny man. De flyttar in hos Alicja och hennes välmenande mamma och behöver all tänkbar hjälp.
Mitt i alltihop ska huset repareras och det dyker upp polska hantverkare för att fixa kök och badrum och allt blir en enda röra och den snälla pappan är bortrest på tjänsteresa i USA och märks över huvudtaget inte alls.
Alicjas blir också kär i samma snygga kille som hennes bästa kompis är kär i och hon känner sig som värsta svikaren. Dessförinnan har hon närapå blivit styckmördad, fått en död grävling kastad på sig, blivit arresterad av polisen och skickad till psykolog.
Ja, ni hör ju. det är helt skruvat men väldigt kärleksfullt, roligt och mysigt. En galet kul bok. Jag gapskrattade!
Dessutom finns det polsk levnadsvisdom i punktform som Alicja lite sarkastiskt antecknar och som t ex kan vara # 234: Acceptera att äldre och för omvärlden helt obekanta eller förkastade huskurer från Polen är bättre än alla vetenskapligt utprovade läkemedel som går att köpa på Apoteket. eller #237: Acceptera att allt som kan kokas, bör kokas - så länge som bara möjligt.
Emmy Abrahamson är författardebutant. Hennes mamma kommer från Polen och pappa är journalisten Kjell Albin Abrahamson, Sveriges Radios Östeuropakorrespondent.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar