Boken börjar fullkomligt hjärtskärande med berättelsen om den 13-årige William som måste lämna sina syskon och sin mor för att åka till den välrenommerade internatskolan Marlborugh. Där ska han läsa till präst enligt föräldrarnas högsta önskan. Pappan är nu död och mamman sörjer.
William känner sig mycket ensam och som en främling bland eleverna. Nu måste han umgås och bo bland idel okända människor. Något han inte alls är van vid då han och hans syskon uppfostrats i hemmet av en informator.
William försöker finna sig till rätta genom att imponerar på sina kamrater. Han berättar fantastiska historier och han skapar de mest fantasifulla figurer av det enklaste papper eller av tändstickor.
Han blir populär men är ändå ensam. Han får ingen riktig vän. Istället drar han sig undan till trädgården där han hänförs och njuter fullkomligt av skönheten. "Andas mellan dröm och vaka, att ge mig hän... låta mig genomflödas" så skriver William i sin lilla röda anteckningsbok som han fått av sin pappa. Det var den sista gåvan han fick innan fadern dog. Den röda anteckningsboken räddar honom och ger honom tröst...tills en lärare hittar den och hindrar honom att fortsätta.
"William Morris bok" är en stark berättelse om ett barn som finner glädje och inspiration i trädgårdens alla växter och djur. Här finner han skönhetenen och sin livsuppgift. Han vill hjälpa människorna att öppna sina ögon för det sköna och vackra.
William Morris föddes 1834 nära London och blev det man kallar ett universalgeni. Han var på samma gång tecknare, målare, arkitekt, poet och lärare. Han grundade viktiga verkstäder och var en förnyare av konsthantverket. Han var också aktiv socialist. Han påverkade jugenstilens utveckling och i Sverige inspirerade han bland annat konstnärsparet Carl och Karin Larsson och författaren Ellen Key. William Morris blev en av förgrundsgestalterna för vår moderna design.
"William Morris bok" är berättad Benjamin Lacombe med alldeles bedårande slingrande illustrationer av Agata Kawa. Det är ett mycket lovvärt att skriva en bilderbok och en introduktion till formgivarens formgivare och designens fader William Morris. Ett praktverk, en cross-overbok och en poetisk saga. Tre önskningar i ett!
Tack Alvina förlag och Kerstin M Lundberg som översatt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar