fredag 6 juli 2012

Kaninhjärta

Mary och Anne är tvillingar, lika utanpå men helt olika innuti. Anne är den lugna omtänksamma och försiktiga. Mary är en orolig själ och ibland helt oberäknelig. De är lika, sammanvävda och mycket annorlunda. Redan när de vara små har de kunnat se övernaturliga väsen och höra deras röster. Anne kan se andar, Mary kan höra och ge röst åt de döda. Tillsammand är de ett medium.


När deras pappa sviker familjen och flyttar in till stan så planerar Mary en hämd. Under pappas och hans nya kvinnas kärlekssemester till  Thailand så "lånar" Mary och Anne deras lägenhet i Göteborg.  Där kommer de slumpmässigt i  kontakt med en kvinna som behöver deras mediala kunskap. Hon vill ha hjäp att leta efter en liten flicka som är spårlöst försvunnen sedan mer än ett halvår. Tvillingarna blir inbjudna till gruppseanser för att möjligen kunna lösa gåtan med den försvunna flickan. Det är skrämmande och overkligt men ändå väldigt trovärdigt. Den lilla flickans mjukisdjurskanin är som en talisaman för gruppen. Fler bjuds in till seanserna.


Anne är den som håller ihop den som planerar och tar hand om vardagen och om Mary. Hon är väldigt orolig att det ska hända hennes syster något, som en av spökrösterna har varnat för. Hon gömmer allt som är vasst och farligt, knivar, saxar, rakblad så att Mary inte ska komma åt dem.
Ju längre historien fortgår blir känslan och spänningen allt tuffare. Berättelsen rusar mot kaos och smärta. det är spöklikt kusligt och brottsligt spännande.
Christin Ljunqvist är debutant men skriver så det värker i själen, "det är lätt att skära sig när man ska hantera människospillror".
Kaninhjärta är en annorlunda bok som inte lämnar någon oberörd. Den pickar på och fladdrar som ett kaninhjärta. Läs! Pronto!

Inga kommentarer: