måndag 30 juli 2012

Sånt som är


Den norske bílderbokskonstnären Svein Nyhus har skrivit en fantastisk, drömsk, existensiell bilderbok där Eli fyller sin tomma resväska med allt som man överhuvudtaget kan tänka ut. Och allt ryms!  För. Allt får plats i väskan. Så är det bara! En fin förusättning för samlande!
Först samlar Eli på sånt som lyser, sånt som någon kastar, sånt som är vått, sånt som är stort och tungt och hårt och gammalt, sånt som växer, sånt som är hemligt. Sen sånt som hjälper till, sånt som nästan inte finns, sånt som kan bli farligt, sånt som går över och är borta, sånt som gör ljud.
Och ljuden är nu också inne i väskan. Så är det bara.
Sen öppnar Eli och skapar saker ur den underbara väskan; av bitar och vågor, stort och smått, rakt och böjt, gammalt och nytt...
Vad blir det då?
Jo...en till Eli. Ett till jag , en till mig själv.
Och i morgon ska Eli göra en hel värld. Sä är det bara.
Tänk så mycket man kan göra tillsammans! I morgon!

Sånt som är är en en bok som vill mer. Som ger läsaren tankar, funderingar och som skapar samtal. Bilderboken som konst när den är som bäst där världsbilden och jagbilden kan diskuteras och bli lite mer. Lite större.
Bilderna är naivistiska, myllrande, tusch och akvarell i en blåtonad pastellig färgskala. Boken är utgiven på Daidalos förlag och Nils Sjödén har översatt.

Inga kommentarer: