lördag 11 augusti 2012

Ingen du känner

Återigen en realityrysare av Christina Wahldén. Om att bli bortgift och faktiskt såld. Av sina egna föräldrar.
Fatma är lycklig. Det är sommaren efter nian, hon har livet framför sig, älskar sin yoga och drömmer om att åka till Indien och om att bli yogalärare. Något som pappa inte alls gillar. Det är verkligen olämpligt för en flicka med åtsittande kläder och att visa upp sin kropp på detta mycket opassande sätt. Yogagriller...för mycket kropp.
Fatma anar ändå inte alls oråd når hon och familjen ska åka till Turkiet och hälsa på släkten på sommarlovet. Trots kompisen, Aidas, varningar. "Lova att inte blir bortgift nu!" för Aida är expert på tvångsgifte och barnäktenskap, hon har gjort ett specialarbete i skolan om det, och kan allt om kryphål som föräldrar använder sig av. . Men ...Fatmas föräldrar är moderna, dom har aldrig pratat om att gifta bort någon. Inte alls. Aida är ändå inte lugn och får Fatma att lova att höra av sig när de kommer fram till Turkiet.
När Fatma fattar... När hon fattar att hon faktiskt ska bli bortgift blir hon panikslagen. Hon ska förlova sig och gifta sig med en man som hon aldrig tidigare träffat.
"Det är overkligt, som i en dålig film. Men det värsta är att det är på riktigt. Värre än värsta skräckfilmen man kan tänka sig." 
Släktingarna släpper inte Fatma ur sikte, fastrarna, farmor, mamma, pappa, tillochmed kusinerna spelar med i det planerade bröllopsdramat.
I smyg (innan batteriet i mobilen tar slut) får hon iväg ett sms till Aida, som tar kontakt med polisen. Men inte ens Fatma vet var hon befinner sig, kontakten med omvärlden klipps av.

Christina Wahldén arbetade tidigare som kriminalreporter i dagspressen  Alla hennes ungdomsböcker är gripande, lättlästa och angelägna. Researchen och bakgrundsmaterialet borgar för böcker nära sanningen. Dock är personerna i denna boken något schablonartade och händelserna lite väl tillrättalagda. Ingen du känner  kommer ändå att bli en viktig källa till diskussioner, i skolan och bland kompisar.

Inga kommentarer: