tisdag 14 augusti 2012

Valarnas sång

Ella bor med mamma, styvpappan Jack och den snart nya bebisen. Ella är inte jättelycklig precis, varken för syskon eller för ny man i huset. Hon vill ha mamma för sig själv. Som hon hade tidigare. Nu är mamma bara trött och magen växer över alla gränser. Bara den där bebisen kommer ut kanske allt blir bättre.
Men så händer det som man inte tror kan hända. Ellas mamma blir medvetslös efter förlossningen, hon sjunker in i koma. Den nyfödda halvbrorsan, Samson, mår däremot bra, han en riktig liten kämpe medans mamma bara ligger där i sängen på sjukhuset och sover sin djupa, djupa sömn.
Ella blir förtvivlad. Värsta scenariot. Mamma på sjukhus, kaos hemma och i skolan sviker bästa kompisen Sally.
Det som räddar Ella i allt det hemska, är ett skolarbete om valar som blir en tjock lunta valkunskap. Hon läser allt hon kommer över och fascineras av valarna, av deras liv, av deras sång som de sjunger för att locka till sig vänner. En valhanne hade sjungit i tjugotvå timmar för att locka till sig sin favorithona. I tjugotvå timmar!
Ella får en ny vän och en hängiven valforskarmedhjälpare i skolkamraten Joseph. När Josephs mamma ordnar en CD med valsång får Ella en idé. Kanske kan sången locka fram mamma och upp ur sin djupa sömn.

Jacqueline Wilson är en av Storbritannens mest populära barn-och ungdomsboksförfattare. Hon skriver böcker om de svåraste sakerna men med en själ, känsla och lätthet som är makalös. Jag gillar alla hennes böcker. Översättare är Barbro Lagergren. Se också Jacueline Wilsons egen hemsida http://www.jacquelinewilson.co.uk/

Inga kommentarer: