onsdag 18 september 2013

Toro! Toro!


Michael Morpurgo har skrivit en spännande äventyrsberättelse i en ovanlig historisk miljö. Toro! Toro! handlar om kärlek till djur och familj om tjurfäkningar eller snarare avsky för detta, men också om spanska inbördeskriget.
Antonito och hans farfar är som tvillingar trots att det är sextio år mellan dem. Dom ha till och med samma namn även om farfar numera kallas Abuelo.  En dag händer något tråkigt. Antonito lattjar med din fotboll och råkar missrikta ett skott så att en fönsterruta i huset kraschar. Mamma exploderar av ilska, Antonito skyller ifrån sig och vägrar erkänna.  Båda surar men så kommer farfar, Abuelo som en räddare i nöden. För att trösta sitt barnbarn berättar han en historia som han burit inom sig hela sitt liv. En historia som handlar om det allra värsta han någonsin gjort. 

Abuelo, eller Antonito som han kallades då,  växte upp på en bondgård i byn Sauceda på 30-talet med uppfödning av tjurar och i skogar av korkekar. En riktig idyllisk omgivning. 
En kväll föds en ny liten tjurkalv men tragiskt nog dör mammakon och Antonito får istället hedersuppdraget att flaskmata kalven som döps till Paco. Paco och Antonito blir finaste vänner till det en dag plötsligt är helt slut.
 För att bli den "rätta" sortens tjur för corridan måste Paco växa upp bland de andra djuren. 
Antonito blir förvirrad och förstår ingenting. Vad är corridan, varför får han inte var med sin vän? 
Snart nog blir han varse vilket fruktansvärt öde som väntar hans vän Paco. 
Antonito smider planer. Han väntar bara på rätta tillfället.  Han har beslutat sig för att vara olydig. Riktigt olydig. 
Samtidigt pågår ett inbördeskrig. Varje dag skickar Antonitos mamma upp pojken med mat till soldaterna, frihetskämparna i byn. Det är oro i luften men Antonito tänker mest på sin rymlingsplan. Snart snart kommer det rätta tillfället. Ett tillfälle som visar sig vara rätt på fler än ett sätt. Toro! Toro! är en ovanligt spännande och fin högläsningsbok från ca 8 år! Men var beredd på att berätta mer. Den här boken väcker många tankar och funderingar.

Michel Morpurgo har skrivit hundratals barn- och ungdomsböcker, ofta med en verklighetsbakgrund och  riktiga äventrysberättelser. Den här avlägsna byn Sacueda bombades och brändes ner i början av det spanska inbördeskriget - den första gången i Europas historia som en civilbefolkning utsattes för ett medvetet luftangrepp. Sedan dess har detta frunktansvärda hänt i tusentals byar och städer över hela världen. 
 Toro! Toro! kom ut redan 2001 i Storbritannien men finns nu äntligen på svenska. 
Läs även Morpurgos egen hemsida http://www.michaelmorpurgo.com/

Inga kommentarer: