torsdag 23 oktober 2014

Inmurade - Firnbarnen 1

Byggnadsarbetarna hittar ett lönnrum när de ska renovera skolan. Inga dörrar eller fönster men skolbänkar i rader, en kateder, en vält stol, en griffeltavla och ett krucifix Hela utrymmet täckt av ett tjockt lager damm. En obehaglig lukt. Vad hade hänt? Alla ställde sig frågan, ingen utredde eller forskade i detta. Arbetet med reonveringen var redan försenat. Bygglaget bär bort de gamla möblerna. Ingen talar om det. Nu ska här flyttas väggar och byggas nytt, snart blir det en splirrans ny träslöjdssal. 

Leo har flyttat till Firnby med mamma och pappa. Nu ska det bli bättre. Från staden till landsbygden. Ingen vet vad som hänt. Nu ska han bli någon annan. En nystart. Han cyklar till skolan och hör 
barnen i första - coh andraklasserna leka en ringlek. Men ramsan är ruskigare än han någonsin hört tidigare. 
Firnbarn trygga, Firnbarn trygga. 
Varför har ni varit stygga? 
Firnbarn små, firnbarn små. 
Döden tar er nog ändå. 

 Natta har många kompisar som börjat på högstadiet. Bodil som pratar om häftiga saker, om killar och om politik. Men Natta får härda ut ett år till i  Firnbyskolan. Men spännande med en ny kille i klassen i alla fall. 
Natta, får av sin lärare, uppdraget att visa Leo runt i skolan. Hon berättar om skolan, om vad ordet Firn i Firnby betyder och lite om historien kring skolan. Det känns lite läskigt med den där leken som småbarnen lekte och även om Natta inte kan förklara den så känner sig Leo olustig till mods. En lärare sägs spöka i skolan. Natta har inte sett henne själv men hon går i korridorerna på nätterna. 

Vid förrådet nära klassrummet hörs ett ljud, det låter som om det kommer från källaren och fast de vet att de absolut inte får gå ner till träslöjdssalen utan lärare så hamnar de där. Av nyfikenhet. Det är spännande och så är det det där ljudet.  Tänk om någon av småbarnen är inlåsta. 
Gå inte dit vill man ropa men vad hjälper det. Natta och Leo blir rejält skrämda. Men det är bara början... Inget kan de säga heller. 

Så är det Teddy, en datanörd, vars pappa är lärare på skolan. Han känner sig lite mer hemma än de andra. Har tillgång till nycklar och så. 

Det kusliga fortsätter. En flicka gör illa sig på slöjden. Helt oförklarligt. 
Det hela blir värre och värre. Har de lockat fram något därnere i slöjdssalen. Något hemskt, olycksbringande? Har de kunnat förhindra olyckan. 

Lena Ollmark har skrivit en suggestiv rysare med historisk touch. En läskig men trovärdig historia med flera bottnar. 
Inmurade är första delen i serien Firnbarnen och lovar både spänning och gåshud. Den kommer att följas av flera om Leo, Natta och Teddy. Härlig rysning! 

Inga kommentarer: