tisdag 1 december 2015

När hundarna kommer

Två bröder, en kärlek, flera hundar, några fester och... en fest för mycket. Å så stämningen som byggs upp så sofistikerat och lyhört så att man bara anar, ryser och  känner i magen att något fruktansvärt snart kommer att hända. Man vet hur det kommer att sluta men vill veta hur det går. En bladvändarspänning som i en deckare av klass och obehaglig som en riktig rysare. En relationsrysare. 

Ester kommer från bildade medelklassen med många bokhyllor och tjockTV men hon lider av ett enda långt Ingenting. Det är en evighet sedan hon fyllde femton och enligt lagen får göra allt det där man får när man är femton. Nu är hon sjutton och det känns som om allt kanske redan är försent. Kanske syns det att hon inget vet om kärlek. Dagar, veckor går, det blir månader och hon blir allt mer förtvivlad. 

Så en vårkväll öppnas ett litet hål i hopplösheten. Veronica och Ester stor ute och tjuvröker när killen från kaféet dyker upp, tittar djupt ner i Veronicas urringning och  berätta om att det ska vara fest vid sjön på lördag. Vi ses där. Ester får också följa med. (operation föräldraövertalning följer)
Det är då och där Ester träffar Isak första gången. 

Isaks lillebror Anton går ut med grannens hund, Jack. Han möter killen i parallellklassen, Simon som också har en hund. Som han har pli på. Inte någon grannes gamla golden. Utan en vacker labrador, Manda. Simon har långt hår i hästsvans och en silverring i örat. Han är en sån som folk tycker är snygg. En sån som flickorna tittar efter.  "Din hund verkar sjuk" säger Simon. Antons blick alltså. Tänk om han hade haft sin gamla älskade rottweilerhund kvar.

Så börjar kärlekshistorien mellan Isak och Ester och hathistorien mellan Anton och Simon. 
Men det är bara början. Sen dansar berättelsen kring de båda bröderna, kring kärleken, kring föräldrar som är lite väl avslappnade och de som vill ha kontroll. Om motorcyklar, hundar. sex, sprit och hat. Om hat. 
Inget är svart eller vitt, inget är enkelt eller schablon. Kärlek och när det allravärsta händer, ångest och hat. Ester som ångar av välvilja och godhet. Isak som vill vara ensam eller kanske inte. Om hundarna som vaktar. Om rädsla om ensamhet om nazistssympatier….

Att Jessica Schiefauer fick Augustpriset för Hundarna kommer är bara ett bevis på att den är så himla stark och berörande att ingen som läser kan tveka en sekund på att just den är årets bästa bok! Alla kategorier! 

Inga kommentarer: