måndag 28 december 2015

Den fantastiska historien om katten som försvann


Boowie, som egentligen heter Michael, blir uppringd av sin farmor. Hon har skickat brev och berättat en nyhet som fått hela familjen att gå i taket. Har du läst det? frågar hon. Ja, stämmer verkligen allt? Såklart! och Boowie jublar. Men övriga i familjen är mer fundersam.

Några veckor efter farfars död hade farmor berättat att hon skulle resa iväg. Hon berättade inte var och inte till vem. Men...hon lovar att skicka ett brev. Till Boowie. 
Och brevet kommer till slut. Ett tungt brev minst, trettio, fyrtio sidor, som ett manus i form av dagboksanteckningar och  med titeln "Den fantastiska historien om katten som försvann" Boowie läser och häpnar. 
Det han läser handlar om några månader  i farmors barndom, vid tiden för andra världskriget. Farmor, eller Lily som hon heter, är 8 år. Pappan är soldat i den brittiska armén och familjen bor i en liten by, South Ham. Livet pågår ungefär som vanligt, trots kriget. Lily går i skolan, Katten Tips får ungar och farfar lyssnar på radion och muttrar om Adolf Förbenade Hitler. Allt går sin stilla lunk ända tills den dag då byn får beskedet att ALLA i området  måste evakueras. Hela stranden och området bakom behövs för att soldaterna ska kunna öva landstigning från havet inför invasionen av Frankrike. Det är det enda de får veta, allting annat är topphemligt. Alla måste flytta, inom sju veckor ska allt vara bortfört. Ett taggtrådsstängsel ska sättas på plats och vakter ska se till att ingen, absolut INGEN ska kunna komma in i området.  Övningarna kan ta ett halvår eller längre. Ingen vet. Området kommer att förvandlas till ett jättelikt militärläger. 

Alla pratar om evakueringen, Det är som en förbannelsen. Inget är som vanligt längre. Boowies farfar vägrar. Många flyttar in hos släktingar och det kommer också Lily och hennes familj att göra så småningom. Men farfar är tjurigare än någon annan och Lilys familj är den sista i byn som ger sig av. 
Lily har nog ärvt en del av farfars tjurighet för när familjen flyttat och det visar sig att den älskade katten Tips inte kommit med så återvänder hon i hemlighet (flera gånger) till det hus som numera är strängeligen förbjudet område. Men Lily är som besatt av att hitta katten. Allt hade kunnat gå helt galet men hon har tur som en tok och tack vare två av de amerikanska soldater som hon lärt känna. Harry och Adie. 

Men ingen katt hittar hon. 
Så fortsätter ändå livet men nu med ännu mer  längtan och saknad. Efter katten, efter pappa, efter allt det vanliga. 
Brevet med dagboken från farmor har sedan ett oväntat slut som gör att hela familjen förundras och hemligheten med farmors resa avslöjas. Sextio år efteråt 

Michael Morpurgo är en brittisk barn-och ungdomsförfattare som  har skrivit över hundra böcker. Många av dem har historiska teman och/eller teman med djur i närheten av huvudpersonerna. 
Den fantastiska historien om katten som försvann tror jag passar bäst som högläsningsbok men även bokläsare som gillar att läsa historiska äventyr eller om djur kommer att sluka den. 

Inga kommentarer: