måndag 7 mars 2016

Citronlemonaden

Nasir och mamma har flyttat från Libanon till Sverige. Nasir älskar mamma, hon kan trolla och göra världens godaste citronlemonad. Hon trollar sura citroner till söt saft. Nasir får kraft och lycka av saften. 
Men läraren tycker inte om det. Man får inte dricka saft på lektionerna. Och nu blir bänken klibbig och läraren arg. Inte dricka saft, inte spilla,. inte inte inte. Ingen vill sitta bredvid Nasir. Dum dum dum. Mamma är dum som inte kan reglerna i skolan. Nasir vill han en mamma som fattar, som har vanliga svenska kläder och som fattar att man inte får ha saft i skolan. Nu är magin borta. Nasir kastar bort flaskan. 
Hemma väntar mamma med lemonaden. Men Nasir är lika sur som citronerna. Han vill inte dricka saften, han vill inte göra läxan. Han vill bara spela fotboll. Mycket motvilligt gör han som mamma vill. Läser den arabiska hemspråksläxan. Saften ger honom lycka igen. Och kraft. Sen springer han ut och spelar fotboll med gänget. Han är bra, bra, kanske bäst.
Mamma gör godaste shish kebaben. Lukten sprider sig. Det luktar ljuvligt gott. Det tycker Hugo också. 
Vid middagen berättar mamma nyheten. En nyhet som gör att Nasir inte kommer att kunna le på en hel vecka. Mamma har köpt flygbiljetter till Libanon. De skall åka dit på sommarlovet. Nasir vill inte, han vill vara hemma, han vill spela fotboll. 

Texten har Hilde Henriksen skrivit (översättning Carina Gabrielsson Edling) med bilder av Helena Ohlsson. Citronlemonaden är en bilderbok som vänder sig till lite äldre barn. Förlaget skriver själv från 7 år. 
Citronlemonaden beskriver på ett inkännande och smärtsamt sätt kulturkrockar utrifrån ett barns perspektiv. Det som är bra och underbart hemma är inte alls bra i skolan. Det som verkade bra och rätt i Sverige kan vara ännu bättre i Libanon. Nasir har kusiner som är sjukt bra på fotboll och mormors citronlemonad är nästan lika god som mammas. Här är också hemma tänker Nasir. Här och där. Inuti Nasir är det glatt och lätt. Som citroner och solar och fem skedar socker.  
Det vattnas i munnen. Ge mig citronlemonad och sol, tack! 

Bokens bilder är enkla men uttrycksfulla och stöder texten fint och gör den lättare att förstå innehållet för en nybörjarläsare.  Dock tycker jag boken hade vunnit på ett annat format, större typsnitt och mer anpassad till målgruppen. 
Nypon förlag har alltid material till sina böcker på sin hemsida. Här finns frågor och idéer både till läraren och till eleverna. 
http://www.nyponforlag.se/wp-content/uploads/2016/01/citronlemonaden_elevmaterial.pdf

http://www.nyponforlag.se/wp-content/uploads/2016/01/citronlemonaden_lararmaterial.pdf

Inga kommentarer: