måndag 8 januari 2018

Familjen Knyckertz av Anders Sparring och Per Gustavsson


Familjen Knyckertz bor alldeles i närheten. I ett vanligt blått hus med grön dörr. Utanför garaget står deras buckliga bil. Bilen ryms nämligen inte inne i garaget. Där står en massa  andra saker som inte ska synas i onödan. Fjorton sprillans nya tv-apparater till exempel och några vackra tavlor med guldiga ramar. Ett uppstoppat lejon och sju cyklar utan framhjul  och en massa andra fina eller mindre fina saker. 
Familjen Knyckertz tycker mycket om att ta saker som inte är deras. Det är nästan som att de inte kan låta bli. 
På gräsmattan utanför huset står deras hund och skäller. Ibland sticker någon i familjen ut huvudet och skriker "Håll truten, Snuten!" För hunden heter faktiskt Snuten.  Resten i familjen heter mamma Fia, pappa Bove, Lilla Ellen Kriminellen, och så Ture. Ture är den i familjen som tycker om att göra sånt som man FÅR göra. Ture är en snäll pojke säger pappa Bove. Ja, stackars Ture! Hur ska det gå för honom, säger mamma. Ture vill bli polis när han bli stor. Fy så hemskt! 

På morgonen går pappa Bove ut och knycker grannens tidning, han vill läsa om olika stölder i trakten. Grannen heter Paul Isman och han vill ha tillbaka sin tidning. Han smyger sig upp nedanför fönstret hos familjen Knyckertz och lyssnar på vad man pratar om i familjen. Han tycker att de pratar om skummisar och finkan. 
Ture öppnar för Paul och ger honom tidningen och berättar om att han har födelsedag om två dagar. Alla i familjen gapar och tror att Ture ljuger men så är det inte. Ture talar sanning. Han fyller faktiskt år nästnästa dag och det han önskar mest av allt är en polkagrisklubba! 

Det är inte vilken polkagrisklubba som helst som Ture vill ha. Ellen och Ture brukar stanna och titta på den gigantiskt stora polkagrisklubban i godisaffären, Hollies Gottis-grotta, varje dag när de går från skolan. Den klubban väger minst 50 kilo och man stoppar den inte i fickan precis. Ägarinnan Hollie Tender vaktar den som vore den av guld. Tjuvlarm har hon också. Men...

Pappa Bove har en plan. Klart sonen ska få sin klubba när han fyller år.  Med kofot och två spadar ska de gräva en tunnel till godisaffären! 

Anders Sparring har skrivit den roliga och populära högläsningsserien om Karla Brottare. Familjen Knyckertz kommer förmodlingen också att bli en serie, för redan finns två böcker; Familjen Knyckertz och  födelsedagskuppen och snart kommer Familjen Knyckertz och gulddiamanten. Illustrationerna av Per Gustavsson gör böckerna lockande och attraktiva för de yngsta kapitelhögläsningslyssnarna. Med många blinkningar till den vuxne läsaren så blir boken till en både kul och lättsam läsning. 



Inga kommentarer: