tisdag 6 mars 2018

Frallan är bäst av Sara Ohlsson


Frallan heter egentligen Fransesca Fransson men alla kallar henne för Frallan. Alla utom mormor. Mormor kallar henne för Gullfisen, Smartkakan eller Kraken Kakansson eller lite vad som helst. Frallan bor med mamma och mormor, fast mormor bor i ett eget hus. 
Hos mormor får man vara och göra lite hur som helst,  hon har så många och roliga saker. Hon har nästan alltid just det man behöver. Om hon letar lite grann. 
Hos mormor får Frallan tjocka falukorvsskivor till lunch, som man inte behöver steka. Det är onödigt tycker mormor. Blir man inte mätt får Frallan glass till efterrätt. Mormor har också växthus av glas där det blir de godaste gurkorna, tomaterna och vindruvorna. 

Mormor är väldigt glömsk och ganska rolig. Men Frallans mamma blir tokig på mormor. Sin egen mamma alltså. Tänk om hon glömmer att stänga av spisen, säger mamma. - Men mormor använder ju inte spisen säger Frallan. Då blir mamma ännu argare på mormor. 
Men idag är inte mamma arg för det är den bästa dagen. Det är tävlingsdag! Frallan och mamma älskar att tävla. 
Reglerna är viktiga. Man får välja tre grenar var och man får INTE fuska. Den som förlorar får INTE blir sur på den som vinner. (det är en supersvår regel tycker mamma också) 
Frallan funderar på att välja balansgång, baklängesspring och högsta tornet. Mamma kommer nog att välja tråkiga grenar som längdhopp och att diska på tid. Tror Frallan. 
Mormor ska vara domare! Nu gäller det att ladda för TÄVLINGSDAGEN. 

Sara Ohlsson har skrivit en superrolig och fantasifull girl-powerbok. Man fnissar och gapskrattar och blir inspirerad. Bilderna av Lisen Adbåge är lika fnissiga och inspirerande. Det går inte att inte tänka Loranga och Mazarin när man läser,  men Frallan och hennes mamma och mormor är alldeles sin egna berättelse. En fin, varm, rolig, lagom lång högläsningsbok för förskoleåldern. Jag vill också ha en tävlingsdag. Och. Tänk ändå om man hade en fem, sex-åring i närheten. Att läsa högt för.  NU!


Inga kommentarer: