måndag 30 april 2018

Falafelfickorna av Christina Wahldén



Sverige har fått nya problemområden. Antalet särskilt utsatta områden har ökat från 15 till 23. Områdena är utsatta för social oro, gängkriminalitet, narkotikahandel, religiös extremism och ett parallellsamhälle med en egen rättsskipning där förtroendet för polisen och sociala myndigheter är lågt.Hawa bor i ett av de områdena. Hon läser nyheten i tidningen och undrar vad det betyder. Hon vet redan att folk har det tufft. Att en del har hamnat i dåligt sällskap och att några är rädda för att gå ut på kvällen.

Hawa älska att läsa och hänga på biblioteket och när sommaren kommer och bibliotekarien Barbro ska ha semester och åka iväg till Indien så frågar hon Hawa om hon kan ta hand om hennes hund. Hawa tycker om Bilbo som hunden heter och hon lovar att ta hand om honom så bra hon kan. Hon får torrfoder och en nyckel till biblioteket för det är där som Bilbo ska bo under tiden som Barbro har semester. Biblioteket har stängt under sommaren. 

Alltså vilket drömläge för Hawa. Att få ett förtroende, att få en lugn plats att vara på och en hund att sköta om. 

Hawa vill egentligen bli polis när hon blir stor. För att göra folk tryggare. Och för att det inte finns så många kvinnliga poliser som ser ut som hon. Så hon har tänkt starta en egen detektivbyrå. Ganska snabbt får hon sitt första uppdrag: Hon måste gömma sin klasskompis Halima, som riskerar att giftas bort med sin femton år äldre kusin. Sån tur att hon har ett ställe att gömma en vän i nöd på. 
Utanför biblioteket en bit bort på torget har Falafelmannen sin vagn. Hawa är kompis med honom och får honom att lova att han inte vet någonting om Halima. Att han inte har en aning om var hon hålls gömd. Falafelmannen är en kille man kan lita på. Det vet Hawa. 

Falafelflickorna är en bok med ett ganska tungt ämne men som är skrivet med mycket humor och roliga personporträtt. Barbro som är bibliotekarie är lite töntig men snäll med hennafärgat hår och Indienvurm. Den kvinnliga polisen Alex är en superschysst person som Hawa omedelbart får förtroende för.
Jag gillade verkligen boken. Den är fin och modig på ett roligt sätt.  Hoppas många vill läsa den. 






1 kommentar:

Sofies bokblogg sa...

Verkar intressant! Wahldén brukar ju vara bra på att skriva om bra ämnen. Tack för tipset!