måndag 12 november 2018

Athena - Grattis världen! Jag är här nu! av Elin Ek


Athena har två bröder och ett till litet syskon på väg. Dock mår mamma inte så bra i graviditeten och ska läggas in på sjukhus ett tag. Hon måste ligga blickstilla i en sjukhussäng dygnet runt för att bebisen inte ska komma ut för tidigt. Pappas jobb på universitetet är superduperjätteviktigt så han måste vara där. Så. 
Alla tre barnen ska bo hos Biggan och Göran som i andra familjer skulle kallas för farmor och farfar... men icke i deras. Biggan och Göran vill inte ha några titlar, säger de. Ibland kan man höra att farmödrar kan säga att barnbarnen är "Livets efterrätt", men Biggan och Göran gillar inte sötsaker. 

Fastän både Rossi, 15 år och Athena 12 år försöker övertala pappa att de kan ta hand om sig själva och lillebror Gustav så hjälper inte det. Nu är det Biggan och Göran som gäller. Varje dag (puh) men självklart ställer syskonen motvillkor. Rossi vill ha en ny mobil när den nya modellen kommer ut till våren, Gustav vill ha fri skärmtid under tiden han bor hos Biggan och Göran och Athena hade sett en riktigt proffsig sockervaddsmaskin för halva priset.
Så det är lite annorlunda villkor för de tre syskonen. Andra regler gäller för dem nu och så är ju själva anledningen väldigt jobbig, att mamma är på sjukhus och att det kan vara livshotande för både henne och bebisen.

Så det blir ett liv med bara tre (!?)TV-kanaler och en (!?) toalett och så bor de nu på andra sidan stan så det där med kompisar och RJK-möten efter skolan blir mycket mera krångligt. RJK är Athenas stora fritidsintresse, eller livsintresse.  Det är Rädda-Jorden-Klubben som hon och några andra klasskompisar startade när de gick i femman och hade sett en hemsk film om polarisarna. Viktigaste mötesregeln är att de vid varje möte måste bjudas på kladdkaka.I klubben finns kompisarna Ronja, Love, Aicha och Yousef. Yousef är Athenas nästbästis efter Ronja. Han har brunt lockigt hår och gröna ögon och är världens snällaste människa och tycker att Athena är den roligaste person han någonsin har träffat.  
Athena, som ju är döpt efter den grekiska vishets. och krigsgudinnan, vilar inte på hanen. Hennes livsuppgift är att rädda mänskligheten! Hon tar ingen skit! Tillsammans med RJK går de till attack mot gubbar som tvättar bilar och farmödrar som inte sopsorterar och allehanda andra miljöbovar. 
Kärlek finns så klart också med liksom vänskap och vänskapsvåndor, utpressning och kommungubbar. Läs, lär  och aktivista! 

Det här är en riktigt, riktigt rolig och smart bok. Läs den gärna högt för det är många blinkningar till oss gamlingar. 
Elin Ek är mer känd som Grynet och det här är hennes första barnbok. Grattis oss som får läsa om Athena! 

Inga kommentarer: