torsdag 4 juli 2019

Ingen kommer undan av Anna Knutsson, Ann-Christine Magnusson. Lars Winnerbäck

Klass 6B ska åka på skolresa och alla har längtat. För att kunna hyra kanoter behöver klassen mer pengar och alla i klassen uppmanas att vara påhittiga och samla in pengar. Sebbe och Connor kommer på en knäpp idé att sälja cyklar från Sebbes cykelförråd. Cyklar som ingen brytt sig om i hundra år. Wille vill få med Sebbe att sälja grillsåser men Sebbe avskyr Willes dryga stil och vägrar hjälpa honom (till hans pappas stora förtvivlan).Flera grejer händer i klassen som gör att Connor drabbas av både Willes och lärarens ilska. Sebbe vill försvara men det är svårt. Läraren bestämmer att Connor inte får följa med. 
Klassen ska bo i ett gammalt nedlagt men upprustat sanatorium. De ska grilla korv, går spökvandring och paddla kanot. Men Sebbe kan inte glömma den orättvist behandlade bästakompisen Connor och peppar honom att ta SL-bussen till lägret. I största hemlighet med en illaluktande överraskning till mobbaren Wille. 
Men det blir läskigare än så. Mitt i skogen bor en gubbe med en tydlig agenda. En agenda han fått från ovan. 
Ingen tror på killarna. Klassresan blir till rena mardrömmen. Allt blir så läskigt som det bara kan bli. Föräldrar, lärare, klasskompisar, ingen lyssnar på vad killarna har att berätta. 
Ingen kommer undan är en riktigt läskig thriller och en bladvändare man inte glömmer. Lättläst med spatiös text, men inte förenklat. Lockande illustrationer av Lars Winnerbäck. Men alltså! Det var länge sedan jag läste en så läskig bok. Breivik-panik-vibbar. 
Lars Winnerbäck är mer känd som musiker men har tidigare illustrerat en bilderbok skriven av Ann-Christine Magnusson. Ann-Christine Magnusson och Anna Knutsson har tidigare skrivit flera böcker ihop, men skriver även manus till tv, film och teater.

Inga kommentarer: