måndag 27 januari 2020

Kyla av Theres Henriksson


Tre syskon, en kärlekshistoria, en skruttbil och en gammal skoter + en välsignad stuga med järnspis.
Det är minus trettio grader kallt, mitt i julstök och allmänt glam går strömmen. Allt blir svart. Överallt i stora delar av Sverige. Men framförallt i Aleå i norra delen av landet. Strömmen kommer väl tillbaka tänker de tre syskonen Sofia 16, Simon 19  och Theo 12.

De ska klara sig själva ett par veckor när föräldrarna firar en alldeles för sen bröllopsresa till Thailand. Det ska väl ordna sig, tror både ungdomarna och deras föräldrana. Det ska bli skönt att få rå sig själva ett tag. Men... det var innan strömavbrottet.,

När strömmen inte kommer tillbaka på ett dygn blir det rejält kallt i lägenheten. Allt är svart och inget fungerar. Ingen mobiltäckning, inte vattenledningarna. Ingenting. Och det är minus trettiofyra ute.
Något måste de göra.

Morfars stuga i Innanträsk har järnspis. Där kan de åtminstone få  lite varmt. Om de tar sig dit.
Ingen av ungdomarna har körkort men i ett krisläge får man klara sånt ändå. Den gamla Volvon startar trots den svåra kylan. Sofia jagar på brorsorna och de packar de som kan vara bra att ha, praktiskt taget allt från kyl och frys, torrvaror, ljus, underkläder, kalsonger, pappas flanellpyjamas, tjocktröjor, toalettartiklar, och några tidningar och böcker.
Tänk om strömmen kommer tillbaka i morrn? De kanske åker i onödan. Men tänk om inte.

Kyla av Therese Henriksson är en realityrysare av rang. Vad kan man göra när allt är kallt och svart och hemskt. Sofia är en handlingskraftig person som tar för sig. Att boken också innehåller en kärleksrelation med komplikationer gör inte boken sämre. Jag tycker att Kyla är en riktig bladvändare och ett framtidsscenario som känns obehagligt sannolikt. 

Inga kommentarer: