måndag 28 mars 2022

Fallet med den rysliga skuggan av Kristina Ohlsson och Moa Wallin


Elsa och Kalle har en Spökbyrå. Högkvarteret ligger högst uppe i Gula slottets enda torn.  Det bultar på dörren. 
Därutanför står en man, Frans Fransson. Han är blöt och kall och förtvivlad. 
Vid brasan berättar han för de bägge barnen om att han aldrig får sova ordentligt. Det är ett sådant oväsen och nya ljud hela tiden. 
Han berättar att saker åker i golvet och går sönder, lampor blinkar och det är förfärligt jobbigt. Jag tror att det spökar i min lägenhet viskar han. Elsa och Kalle håller med. De tror också att det spökar. 
Men... konstaterar de. Det är inte Frans Fransson som behöver hjälp, det är spöket. 
De följer med Frans Fransson hem. Där finns ouppackade lådor, en pigkammare med bokhyllor med några få böcker och så finns där lampor som blinkar. Familjen som bodda här innan flyttade väldigt hastigt får de höra. 
Elsa och Kalle lovar undersöka saken ordentligt. De träffar en sur granne, Birgitta med grisen Candy, de träffar vaktmästaren Alfons som berättar om att spöket kallas "Skuggan". Det är verkligen ett mysterium 
Barnen rustar sig med ficklampor, förstoringsglas och en superbra grön spökkamera. Nu är de beredda för en spökspaning under natten. Snart börjar det hända saker.... 

Kristina Ohlsson har skrivit en spännande, lättläst och roligt bok för den som just kommit igång med läsningen. Varje sida har fina illustrationer i färg av Moa Wallin som gör boken både läcker och läsvänlig.
Läs också Fallet med det mystiska godismonstret i samma serie, Spökbyrån. 

 

2 kommentarer:

Svenska barnböcker sa...

Har inte läst Kristina Ohlsson barndeckare men det låter ju lite som samma genre som LasseMaja-böckerna. Skulle du säga att Kristina Ohlsson böcker funkar på ännu yngre barn än LassMaja eller är det ungefär samma ålderskategori?

barnochungdomsboksbloggen sa...

Jag tror att den till och med funkar för ännu yngre barn än Lasse-Maja böckerna. Den är luftig och lätt och fint illustrerad. Från 5 år skulle jag nog säga.