torsdag 27 augusti 2009

Blod

Åsa Anderberg Strollo har skrivit en bok om identitet. Om att plötsligt misstänka att man kanske inte är den man är eller trott sig vara.

Ida är 14 år och hittar en dag ett brev. Ett brev till hennes mamma från en gammal pojkvän, Manne, där han undrar om Ida kanske kan vara hans dotter? ! Det har han gått och tänkt på på sistone. Helt sjukt! Varför just nu? Är han knäpp, en helt främmande gubbe som påstår sig vara ens farsa.
Ida har ju en pappa, en jättebra pappa som hon för allt i världen inte vill byta bort. Ida visar brevet för kompisar som förfasar sig, börjar snacka om dödliga sjukdomar och annat skit. Ida hittar gamla foton, kollar upp adress, telefon, funderar på faderskapstest och vad man ska göra med hela den här sjuka soppan?
Ja, detta är en verkligen en bok om identitet, om att skakas om ordentligt i sitt inre. Om att plötsligt se sin familj med andra ögon.
Åsa Anderberg Strollo blev augustprisnominerad för sin debutbok "Bryta om" som kom förra året. Boken som handlar om en dotter till en svårt psykiskt sjuk mamma blev otroligt hyllad även om den inte fick just augustpris. "Blod" har en yngre målgrupp, är mer lättläst men väldigt bra.

3 kommentarer:

torgust sa...

Tack för tipset att ÅAS kommit med en ny bok! "Bryta om" är nog den starkaste och bästa uppväxtskildring jag läst.

barnochungdomsboksbloggen sa...

Jag håller med om att "Bryta om" var mycket, mycket bra.

Jenny sa...

Såg den på Åkerbloms idag. Blev glad. Ser fram emot att läsa den!