fredag 7 augusti 2009

Kärlek och rasmotsättningar

En bok om kärlek, vänskap och oförståeligt hat. Rubinröd av Linzi Glass utspelar sig i 70-talets Sydafrika under apartheidregimen.

Ruby, 17 år, lever i en av Johannesburgs finare stadsdelar tillsammans med sina vita överklassföräldrar som bägge är starkt kritiska till regimen. Mamman driver ett konstgalleri och hjälper svarta begåvade konstnärer, hennes pappa är jurist och företräder många av apartheidsystemetets offer. Ruby uppfostras till en självständig och fördomsfri ung kvinna. Hon lever en skyddad tillvaro och är en av skolans mest populära tjejer och ivrigt uppvaktad men hon kan aldrig bjuda hem några av sina klasskompisar för att inte avslöja föräldrarna och den verksamhet de bedriver.
Hon träffar många svarta begåvade och vänliga människor och upprörs starkt över orättvisorna de utsätts för i samhället. Hon får själv bittert erfara rasismens ondska också när det gäller den kärlek hon visar för Johann, en vit kille som är afrikaans och för den vänskap hon ger den unge begåvade svarte konstnären Julian.
Detta är inte populärt på den engelska överklasskola där hon går.
Rubi Röd är en lättläst bok som ger perspektiv och nutidshistoria. Det är inte länge sedan...

Inga kommentarer: