lördag 8 maj 2010

Alice varannan vecka

Hjalmars pappa Kent är ihop med Alice´s mamma Carolin. Det har dom varit i tre år nu och Hjalmar får träffa Alice varannan vecka. Han gillar det. Mer är så, han är mycket förtjust i det, kanske rent av förälskad.
Varannan vecka är det bara en tunn vägg emellan dem. Alice är så nära honom men ändå så långt ifrån. Det är svårt, för Hjalmars känslor är nog inte riktigt besvarade.
Troligen inte.
Men nu ska alla fyra åka på semester till Höga Kustens pärla, hyra en stuga vid ett fiskeläge och vara tillsammans. Absolut ett tillfälle till att göra roliga saker ihop. Tänker Hjalmar.
Men redan första kvällen verkar det istället lite spänt. Kent och Caroline går ner på puben för att äta middag och ungdomarna får värma pizza i mikron. Alice äter sin pizza på sitt rum med stängd dörr.


Så händer något oväntat. En man med pistol springer utanför stugan, han jagas av två poliser.
Alice och Hjalmar blir livrädda, barrikaderar sig i stugan, försöker nå sina föräldrar på mobilen.
Samtidigt ökar oron att deras föräldrar har börjat bråka, att de inte längre vill vara ihop.

Berättelsen om Alice och Hjalmar är en vardagsskildring om vänskap, syskonskap, rädsla och förälskelse. Bo R Holmberg har skrivit ett 40-tal ungdomsböcker, barnböcker och vuxendeckare. Han fick Augustpriset för ungdomsboken "Eddie Bolander och jag" 2005. I ungdomsböckerna skriver han ofta om barn som saknar något i familjen, om icke närvarande pappor, om skilsmässor och om längtan. Det gör han mycket bra och inkännande
. Denna bok får extra pluspoäng för det läckra utförandet av Li Söderberg som står för bild och formgivning.

Inga kommentarer: