måndag 7 februari 2011

Den skräckslagne stekelsamlaren

Abbe har insektsfobi. Hon är döskraj för alla småkryp. Av alla de slag. Hon verkligen hatar.
Då är det inte lätt att komma till mormor och morfar i Istermyrträsk på sommarlovet. För där formligen kryllar det av småkryp. Överallt. Tycker Abbe i alla fall.
Mormor tycker det är trams och vill att hon ska träna bort rädslan. Sven som jobbar på biblioteket är insektsexpert och storsamlare. Hemma har han ett helt rum fullt med insekter. Abbe får rysningar men lovar ändå mormor att försöka ta hjälp. Av Sven. "Rädslan är vår värsta fiende" säger Sven. "Rädslan får människor att säga ont, göra ont och ha ont".
Abbe ger sig tusan på att bekämpa sin fobi och hon ska försöka få tag på den tvekäftade sågstekeln åt Sven. Det vore väl världens finaste 50-årspresent till en insektssamlare av rang. Hon behöver ju inte fånga den själv...
Abbe kommer också på att det faktiskt finns saker som den kaxige Sven är lite skraj för. Damer! Kanske ska hon bota hans damskräck?

Annalena Hedman debuterade 2010 med "Min första världssensation" som är den första boken om Abbe och hennes eskapader i Istermyrträsk. Jag tyckte om den boken jättemycket, den är rolig och härlig på ett stillsamt norrländskt sätt. "Den skräckslagne stekelsamlaren" fortsätter i samma stil. Man läser med ett leende. Och vi får lära känna många härliga karaktärer, morfar med sin breda västerbottensbonnska, mammas lesbiska tysk/finska vänner, Roger, mammas nygamla kille som älskar topplockspackningar och dans. Och Abbes kompisar Antón och Nadja.
Men Abbe, hon är coolast av alla!

Inga kommentarer: