onsdag 23 februari 2011

Ryska kyssen och den fasansfulla brännaren

Två misslyckade figurer får magiska krafter, en blir en hämnare en blir en räddare. Den ene får överjordiska krafter som brännare och blir pyroman, den andra som är en misslyckade bagare förses med croissantvingar. Låter den knasigt? Det är det, men ändå gripande och trovärdigt, helt i stil med Frida Nilssons tidigare bok "Jag, Dante och miljonerna".

Harriet är ägaren till konditori "Skitiga Bullen" och hon är faktiskt riktigt urusel på att baka. Ibland köper hon kakor på snabbköpet för att hålla skenet uppe, för hennes hallongrottor ser ut som aphjärnor och kanelbullarna som kräkor.
Kondiset har, trots detta, några stammisar. Det är poliskomissarien Lampa, den snåle grisen Storm och den ljuvlige hunden Sven. Sven tänder hemliga tomtebloss i Harriets tillvaro och gör att hennes lilla hjärta gör jämfotahopp. Men trots detta så känner sig Harriet riktigt usel. Hon är en fruktansvärd och förfärlig bagerska. Tänk om hon ändå kunde baka något läckert.

Harriet utmanar sig själv och tar itu med det absolut svåraste bakverk man kan tänka sig, croissanter. Såklart läser hon fel i receptet, lägger i på tok för mycket jäst, hamnar själv i degen och på så sätt får hon "croissantvingar". Som gör att hon kan flyga! Hon blir en räddare! Hon blir Brobergs hjälte och idol. "Ryska kyssen". (men det är inte helt okomplicerat kan jag säga)

Den andre misslyckade figuren i boken som snart ska bli Brännaren har lyckats med endast en endaste bedrift och det är att bli uppsagd arton gånger från arton olika jobb. Han kan ingenting, känner sig helt och hållet värdelös och bestämmer sig för att sluta sitt liv genom att sluka den mexikanska kaktussaften som han tror är dödligt giftig. Men icke! Visserligen är drycken brännstark som "en tungkyss av djävulen", men inte dödlig. Nu väljer den misslyckade figuren att hämnas med den nya förmåga han erhåller tack vare saften. Han blir Brännaren!
När Broberg skakar av rädsla inför Brännarens pyromanframfart så tar Harriet tag i saker. Hon räddar, avslöjar och ställer till rätta. Hon är Brobergs hjälte. Men saker blir komplicerade när förälskelse uppstår!
Läs den skruvade och galna boken högt! Jag är säker på att du kommer att gilla!
Frida Nilsson har en helt egen ton i sitt berättande och vågar skruva till saker så att man baxnar. Men det funkar och Peter Bergtings illustrationer gör pricken.

1 kommentar:

Bokgläntan sa...

TÄVLING: Vinn Feber (uppföljaren till Frost) på Bokgläntan: http://bokglantan.wordpress.com/2011/02/26/tavling-vinn-den-nya-boken-feber/

Länka gärna till den så att fler får chansen att tävla:)