söndag 20 maj 2012

Ellen, Sorken och hemligheten

 
Ellen och Sorken är bästisar och grannar och befinner sig just i den härliga åldern mellan barn och ungdom där man klarar av det mesta själv men ännu inte fått ungdomsnojorna på hjärnan.
Tillsammans bestämmer de sig för att stanna kvar i denna härliga tillvaro. Ellen och Sorken vägrar bli tråkiga stora så de startar Krumelurklubben med mottot " Bli aldrig vuxen". Varje onsdag har de möte i Sorkens pappas garderob för att klura ut hur detta ska kunna bli verklighet och vad som är riktigt viktigt i livet.
Ellens värsta är A-brunnar, cigaretter och skolans baddagar. Alla dom grejerna  har med döden att göra och är farligt. Det viktiga i livet är t ex fina stenar, tuggummin, gatkritor,  hemliga koder och att gå i vattenpölar.

En dag blir Ellens mamma och pappa bortbjudna till en riktig fin salongsmiddag. Ellen vill verkligen inte följa med. Hon gillar inte fina vuxenfester alls. Hon vägrar om inte Sorken får hänga med också.
Sån tur att de hamnar på  finfesten för annars hade Ellen och Sorken  inte träffat moster Nelle som har en riktigt crazy hemlighet som hon vill dela med sig av. Till några barn som inte vill bli stora.

"Ellen, Sorken och hemligheten" är en riktigt smågalen bok som man småfnissar och gapskrattar åt. En bok som säkertfunkar lika bra att läsa själv som att läsa högt, om vanliga lekar, fantasier och det enkla och goda i livet. En bok som behövs!

Maria Frensborg är författare och debutant och Tomas Nilsson har ritat. bokens uppföljare är redan aviserad. Den heter Ellen, Sorken och marsianen och handlar om när de två startar en spioneringsklubb.
Det blir nog kö på biblo.

Inga kommentarer: