söndag 27 maj 2012

Min syster är i tusen bitarEn bok med en hjärtskärande titel och lika starkt och gripande innehåll som titeln signalerar. Varning: Det här är en bok som är ruskigt svår att släppa! En riktig bladvändare!

Jamie har tvillingstorasystrar med blomnamn, Jasmine och Rose. En solig vacker dag, den 9 september,  i  en park i London, händer det fruktansvärda! Rose sprängs i luften av ett terrorattentat. Hela livet förändras på en sekund!
Pappa, mamma och Jasmine är förtvivlade men Jamie fattar inte riktigt vidden. Nu har det gått fem år och ännu han har inte gråtit en skvätt. Han minns ju knappt sin syster, bryr sig mer om sin älskade katt Roger och sin Spindelmannentröja. Pappa minns desto mer och gräver ner sig, dränker sig i sorgen, med isolering och alkohol och med Rose i en urna på spiselkransen.

Mamma flyr sorgen och flyttar iväg med ny man. Kvar i den krackelerade familjen är två barn som faktiskt ska fortsätta att leva!  Ny stad, ny skola. Ingen vet vad som hänt och pappans hat mot muslimer gör att Jamies nya vänskap med Sunya bli aningen komplicerad.
Men Jamie vill verkligen ha kompisar så att det inte blir som på den förra skolan i London där han blev kallad Tjejig för att han gillade att rita, Tönt för att han var smart och Knäppis för att han tyckte det var svårt att prata med människor han inte kände.
Sunya ser honom som den han är. Hon får livet att gnistra!

Jasmine peppar men har fullt upp med sitt eget liv och den nyfunna kärleken Leo.
Rose lever kvar som en skugga utan människa i en trasig familj och Jasmine och Jamie får klara sig på egen hand. Det blir en säregen och  mycket stark syskonrelation. Syskonen planerar ett shownummer som blir en riktig ögonöppnare.

Min syster är i tusen bitar är Annabel Pitchers debutroman och så rörande vacker, gripande och galet rolig att man omöjligt kan lägga den ifrån sig. Det här kommer att bli en riktig favvobok av rang!

Inga kommentarer: