onsdag 22 maj 2013

Tredje tecknet

Det är sommarlov men Olivia känner sig inte alls glad. Hennes bästakompis Sonja har blivit ihop med Milo. Som Olivia har varit hemligt kär i över ett år. Ingen har vetat men ... om det inte hade varit för att Oliva blivit sjuk på skolresan då hade inte Sonja frågat på Milo och då hade allt varit som vanligt och bra.
Men nu... sommaren känns inte alls kul.
Olivia kommer hem till en tom lägenhet och det känns läskigt. Ensamt.
Ingen kille, ingen bästakompis, inga syskon. Kanske hade allt varit lättare om hon hade haft ett syskon. Men nu ... känns allt bara så orättvist. Inte ens katten Smilla är till någon tröst. Hon uppför sig dessutom underligt, verkar rädd, ryggar tillbaka när hon kommer in i Olivias rum.
Så upptäcker Olivia en gammal nyckel i botten på strandväskan. En nyckel som ingen saknat och som inte passar till något. Vem har lagt dit den och varför?
Flera andra konstiga saker händer. Hissen går åt fel håll, ner i källaren istället för uppåt. Flera gånger.  Katten, nyckeln, många nyckelpigor, konstiga drömmar och skrivna kodmeddelanden.
Olivia måste prata med mormor som har en känsla för det magiska.
Men det är som om någon ser henne, andas henne i nacken, lämnar tecken. Vem? Varför?

Ingelin Angerborn är en mycket populär och pålitlig mysrysförfattare. Genren magisk realism passar många läsare. Både de som gillar att läsa realistiska böcker, de som gillar deckare och de som gillar fantasy-fantasy. Man kanske inte kan naturliga förklaringar på allting som händer.

Inga kommentarer: