torsdag 14 januari 2016

Hälsningar från havets botten


Fille har precis  börjat musikgymnasielinjen och hjärtat slår volter när han ser vem som ska börja i parallellklassen. Hanna,  som han varit kär i alla sex år sedan hon flyttade. Hon är tyst och lite svår men Fille minns hennes särskilda humor och skratt. Hur ska han komma nära henne. 
I samma gäng som Fille är barndomskompisen  Jonte och brudmagneten Edwin. Fille bor med sin bohempappa och har en fin och nära relation med farmor. Han saknar sin brasilianska mamma som han inte träffat sedan han var fyra år. 

Men nu är det Hanna som gäller. Han lägger an och lyckas så där men till slut får de nån slags connection. Det tar lite tid och tafflighet men ...kärleken är ljuvlig och varm, underbar och svår. 


Hanna bor hos sin moster i stan. Mamman och tvillingsystern Kajsa är kvar i Göteborg av okänd anledning. Sakta förstår läsaren och så småningom också Fille det tragiska i familjen. 

Fille har också sitt att bära på. Som han knappt varit medveten om. 
Hanna har kommit längre, Fille vet inte först hur han ska ta sig upp från havets botten när han får reda på varför mamman varit frånvarande hela hans uppväxt.  Inte får han någon hjälp heller. Från vare sig pappa eller farmor. Men tillsammans med  Hanna förstår han att man får vara sin egen och lära sig förlåta. Sig själv och andra.

Hälsningar från havets botten av debutanten Christina Lindström är en relationsrysare i skolmiljö. Det är rappt och roligt berättat om den ljuva och svåra ungdomstiden. Fina personporträtt och bra språk. Lättläst och fängslande. Vad kan man mer begära. 
Christina Lindström jobbar som gymnasielärare har låtit sig inspireras av minnen, litteratur och musik. Hon har satt ihop en låtlista till boken  https://play.spotify.com/ 

Inga kommentarer: