måndag 2 maj 2016

London Eye-mysteriet


Ted har bara tre vänner. Mamma, pappa och läraren Mr Shepard, Ted räknar inte ens sin storasyster som vän. Hon är för det mesta oförskämd och avbryter honom när han pratar. 
Ted älskar väderleksrapporter, fraskuddar till frukost och sin skoluniform. Han har en konstig hjärna som har ett annat operativsystem än andra människors. Men han är smart, ingen är bättre på att tänka. Och det fattar syrran Katrina (ja hon har namn som en orkan) till slut. 

Alltihop börjar när moster Gloria och hennes son Salim kommer på besök. De ska passa på att bo ett par nätter hos släkten i London innan flytten och nya jobbet i New York. Mamma och Gloria blev osams sist de träffades och har inte haft kontakt på mer än fem år så nu är det STORT.  Men först ska de göra London. 
Kusin Salim gillar höga hus och practical yokes men vill INTE gå på konstmuseum även om Gloria lockar med att Tate Modern har en hög skorsten och Andy Warhol.  Nej han vill inte gå på utställningar. Han vill åka London Eye. Först Hjulet sen konstmuseum. 
Det är låång kö till Hjulet. Minst en halvtimme. Mamma och Gloria sätter sig på ett fik och väntar medan ungdomarna köar för biljetter. Då kommer en kille och erbjuder dem sin biljett. Till turen som går om fem minuter. Han har fått plötslig svindel och ångrat sig. Salim får ta biljetten. Han är ju trots allt gäst. Turen tar en halvtimme, de ska ses vid utgången om exakt en halvtimme. Men Salim dyker inte upp. Han kliver inte ur gondolen. Han är helt enkelt spårlöst försvunnen, Uppslukad. Borta. Finns inte. 
Hur detta gick till är fullständigt ofattbart. 

Vakter och personal frågas ut, polisen tillkallas. Gloria är förkrossad, Ted och Kat likaså. Allt verkar så konstigt, så underligt. Hur kan någon försvinna. Bara så där? 

London Eye-mysteriet är en väldigt smart och intressant deckare av sträckläsningskaraktär. Spännande och osannolik men fullständigt logisk och allt stämmer. 
Ted med sin speciella hjärna tänker annorlunda. Kat vill lösa det här mysteriet. Tillsammans börjar de leta ledtrådar och anledningar till försvinnandet. Sällan har jag läst en så bra deckare med så mycket humor, fart och samtidigt djup. 
Författaren Siobhan Dowd dog i cancer 2007 endast 47 år gammal, efter två utgivna ungdomsromaner. Hon efterlämnade tre opublicerade manus som givits ut postumt. 


Inga kommentarer: