måndag 20 maj 2019

Det andra inte ser: en spökrysare av Christoffer Holst


En mamma, en mormor och två tonårsdöttrar befinner sig i en bil på väg från Stockholm till Rättvik. Två katastrofer har drabbat dem. Flickornas pappa har nyligen dött och mormor har blivit svårt skadad i en husbrand. 
Nu ska det bli nystart, tror mamma Marie som flyttar tillbaka till hemorten. Döttrarna Tove och Vivi är väl inte så peppade, precis. Mormor Tekla är tyst, kan knappt prata och är som i en annan värld. 

Tove är inte som andra. Hon kan se de döda. Något hon inte skräms av själv men som kommer att få en avgörande betydelse i boken. 
Huset som familjen flyttar in i är stort, slitet nästan förfallet. Eller, okej,  ett ruckel. Tove och Vivi får i alla fall var sitt rum och mormor får bo i ett litet rum intill köket. Uppe finns också ett badkar som lever ett eget liv.
En granne till dem kommer över och berättar att det är något läskigt som hänt i huset för trettio år sedan. Ett ungt par bodde där och kvinnan var gravid och lite av en ensamvarg. Plötsligt försvinner hon, kort därefter också mannen. Allt verkar mycket skumt. 

En annan granne är Chang som jobbar på Coop och som Tove blir lite förälskad i. På en fest vid halloween blir det mer än en flirt. De lämnar festen och går ner mot  sjön. Där får Tove se något som skrämmer slag på både henne och Chang. 

Det andra inte ser av Christoffer Holst är en riktig bladvändare. Trovärdig dialog och känsla i språket.  Jag läser den med andan i halsen. Men... blir aningen besviken  i slutet. Trådarna knyts inte ihop riktigt. Jag hade hoppats på mer.




Inga kommentarer: