måndag 18 maj 2020

Humlan Hanssons hemligheter av Kristina Sigunsdotter och Ester Eriksson

Humlan Hansson är elva år och går i 5C. Hon har en bästis som heter Nour som går i 5B. Allt är bra. Eller NOT. För Humlan är livet just nu en katastrof. Hon har etthundratre kliande vattkoppor och har varit hemma från skolan i två veckor. Den som hon trodde var hennes bästa bästis har  under dessa två veckor börjat vara med hästtjejerna istället. 
Humlan hatar sitt liv! 
Mamma suckar och pappa är orolig över sin syster, Humlans faster Fanny. Hon är cool tycker Humlan. Faster Fanny är konstnär och har ofta varit barnvakt till Humlan när hon var yngre. Det var hon som lärde Humlan om vargtimmen, den där timmen när man vaknar mitt i natten och inte kan somna om. Det var också hon och Humlan som målade magnoliaträdet och alla krukor med svart färg. "Tusen år av svart" kallade de den. Mamma blev inte glad.
Nu har Faster Fanny lagts in på vuxenpsykavdelning och Humlan åker och hälsar på. Hon vill försöka muntra upp henne så att hon får livsgnistan tillbaka.
Skolan är rutten. Nour undviker Humlan och Humlan låser in sig på toa på rasterna för att slippa visa sitt ensamma tryne. Men det finns en som är glad att Humlan är ensam. Det är Vanten som är kär i Humlan och vill vara ihop. Frågan är om Humlan vill. 

Humlan Hanssons hemligheter är en rolig och allvarlig och väldigt fin barnroman om allt som rör sig i en elva-årings huvud.  Det är illustrationer på nästan varje sida, som lättar upp och förtydligar. Det blir nästan som en grafisk roman. Jag gillade den jättemycket! Tänk Barbro Lindgren och  Mats Jonsson.

Inga kommentarer: