måndag 15 juni 2020

Bergtagen av Camilla Sten


En elev försvinner spårlöst från Järvhöga Läroverk i Jämtland. Skolan är en internatskola och har mycket gott rykte så nu drar sökinsatserna igång. Emil som är rumskamrat med den försvunne Markus är mycket orolig och tillsammans med Julia som går på gymnasiet, gör de gemensamma insatser för att ta reda på vad som hänt. 
Ganska snart förstår de också att det inte är första gången som någon från skolan försvinner. Men det har tystats ned och allt verkar mystiskt. 
Så är det familjen Thorvald Erlander som man inte kommer undan om man ska börja forska i Järvhögas historia. Han står staty och räknas som ortens grundare. En mycket sträng vinter dukade hela Thorvalds familj under och dog men själv överlevde han genom att äta kolen från sin egen mila.  

Julias gymnasiearbete i skolan är att skriva om Järvhögas historia under 1900-talet och hon har svårt att hitta material. Hennes kompis Astrid ska skriva om Jämtlands folktro och drunknar i böcker och uppslag. Tillsammans med Emil, bidrar de till sökandet efter Markus både fysiskt i skallgång och i intervjuer och efterforskningar. 
Den gamla historien om försvinnanden kommer upp i dagen och flätas in i detta mysterium. 

Bergtagen är en spännande bladvändare i norrländsk miljö. Historia och folktro, spänning och kärlek.

Inga kommentarer: