onsdag 18 september 2024

Stellan och vargväskan av Helena Hedlund och Olga Nycander

Stellan vet många saker, till exempel att han var gullig när han var liten och att han heter Stellan Nils Clarence Pålsson. Stellan vill ha ett husdjur, en katt och inte den där tråkiga Gulle-grisen som är storebror Pelles och inte hans. Han önskar att Gulle-gris ska dö så att han kan få en alldeles egen katt. 

Men på vinden har han en faktiskt ett husdjur, ett hemligt. Som ingen annan vet om. På vinden har han också en vargväska. I den kan han skrika hur högt han vill. Om man gör det och stänger väskan snabbt så stannar ilskan kvar i väskan. Han är så smart, Stellan. 

Nu är Stellan fyllt sex år och han har just fått ett par fina nya långbyxor av mormor. Med glitterfjäril på benet. 
På föris tycker några att det är tjejbyxor. Stellan blir både ledsen och arg   
Hans bästa kompis på förskolan är Mirella. Dom har faktiskt varit kompisar alltsedan de båda låg i magen. Mirella är så snäll och hittar på roliga lekar. Men nu har hon också börjat tjata om tjejbyxor. Alltså. 
Han måste bara bli av med dom där dumma byxorna. 
Stellan har stora och många känslor. Men ganska ofta har han glada dagar. Då tränar han på att smyga som mormor lärt. Han tränar på att bli osynlig. 

Helena Hedlund har skrivit en så jättefin högläsningsbok om en känslig kille med fiffiga påhitt. 
Hög igenkänning och många fniss. Fina kompletterande illustrationer av Olga Nycander på nästan varje sida gör läsningen ännu bättre. 



 

Inga kommentarer: